Хіти тижня. Кремлю приготуватись: "Американську Росію" накрила хвиля 4000% інфляції

Офіційний Каракас, коли починав свою "гібридну війну" проти янкі, теж дуже разраховував на безмежні поклади нафти і постійне зростання ціни за барель. Однак штатівська "анаконда" зробила свою справу, і тепер зі знанням справи душить РФ.

Мадуро, як і Путін, на щось сподівався... Фото: Газета.ру.

Ситуація в Венесуелі, яка страждає від важкої економічної кризи, різко погіршилася в останні 1,5 місяці на тлі жорстких санкцій США і дефолту за зовнішнім боргом, який був оголошений режимом Ніколаса Мадуро на початку листопада. Курс венесуельського болівара, на початку року втрачав приблизно 10-20% вартості щомісяця, а з початку листопада знецінився більш ніж удвічі, як випливає з даних порталу dolartoday. Новину передають Патріоти України.

На початку року долар на «чорному ринку» Венесуели коштував 3100 боліварів, 1 листопада - 41290 боліварів, 15 листопада вже понад 60 тисяч, а 21 листопада курс перевищив 84 тисячі боліварів за долар. Це в 14 разів вище офіційного курсу, який діє лише для держкомпаній і за яким валюту пересічним громадянам купити де-факто неможливо.

З початку року венесуельська валюта була девальвована на 96%. «Економіка потрапила в справжню спіраль смерті», - констатує професор Університету Джона Хопкінса Стів Ханке. - Ситуація стрімко деградувала в останні два тижні».

За оцінкою Ecoanalitica, інфляція в Венесуелі, офіційні дані по якій засекречені з кінця 2015 року, досягла 1430%. В реальності цифра ще вище, стверджує Ханке: вона досягає 4115%. У готелях і ресторанах, наприклад, ціни виросли на 70% за один місяць, говорить він.

Як повідомляє CNN, в країні посилився дефіцит продовольства і товарів першої необхідності через брак валютної виручки, яка використовується урядом для імпорту. З літа минулого року економіка де-факто переведена на воєнний стан: склади з продуктами і медикаментами взяті під контроль армією, яка відповідальна за їх розподіл.

3 листопада президент Ніколас Мадуро оголосив про реструктуризацію зовнішнього боргу після того, як національна нафтова компанія PDVSA прострочила 5 платежів на суму 1,5 млрд доларів. Загальний розмір зовнішнього боргу Венесуели, за оцінкою Torino Capital, досяг 142 млрд доларів і в 14 разів перевищує виснажені золотовалютні резерви країни.

13 листопада Міжнародна організація свопів і деривативів (ISDA) визнала порушення Венесуелою кредитних зобов'язань, в той же день до дефолтного рівня кредитний рейтинг Венесуели знизило агентство S & P.

Зустріч уряду Венесуели з кредиторами перетворилася на хаос, власникам держпаперів роздавали шоколадні цукерки, але не запропонували ні умов погашення, ні стратегії, ні будь-якого плану по виплаті зобов'язань, розповів Reuters один з учасників заходу.

У телезверненні президент Мадуро заявив, що економічні проблеми колись найбагатшої країни Латинської Америки і її труднощі в погашенні валютних боргів пов'язані з «переслідуванням з боку світової фінансової диктатури», яким диригує Вашингтон. «Вони ніколи не задушать нас, ми ніколи не здамося імперії США», - пообіцяв Мадуро.

Фактично режим знаходиться перед дилемою: або використовувати мізерні залишки валюти для того, щоб відновити платежі по боргу, або направити їх на закупівлю продуктів і товарів - це дозволить уникнути нової хвилі заворушень, але вже повністю відріже країну від міжнародного ринку капіталу, говорить аналітик Bank of America Merrill Lynch Джейн Брауер.

На волосині від дефолту Венесуела висіла давно, але всі попередні випадки закінчувалися благополучно. У квітні від краху Мадуро врятували екстрені вливання з Росії на 1 млрд доларів, каже Брауер: гроші надійшли на рахунки PDVSA у вигляді передоплати за поставки нафти.

В середині жовтня Мадуро звернувся за допомогою до архангелу Михаїлу і особисто приїжджав в РФ для переговорів з Володимиром Путіним, але домовитися зміг лише про те, щоб відстрочити виплату на 3 млрд доларів. Нових інвестицій вибити не вдалося.

Венесуела отримує 95% валютних доходів від експорту нафти і критично залежить від її поставок в США, говорить аналітик FTI Consulting Роберто Симон. На початку року Штати закуповували від 600 до 800 тисяч барелів венесуельської нафти в день. Але після рішення Білого дому ввести проти Мадуро новий список санкцій пакет, що включає як персональні санкції, так і заборону на операції з венесуельським держборгом, обсяги поставок впали в рази.

За даними Міненерго, в кінці жовтня закуповували за все 255 тисяч барелів на день - мінімум за весь час доступної статистики. Щоб підтримувати економіку на плаву, Венесуелі потрібні щорічні вливання на суму 30 млрд доларів, підрахував Міжнародний валютний фонд.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...