Хіти тижня. Наші "Зоряни війни": Україна експортує технології електромагнітної зброї до Саудівської Аравії

Успіх України у співпраці з виготовленням ракетного озброєння у фінансовій кооперації з Королівством Саудівська Аравія, спонукав обидві сторони піти далі у розробці дуже перспективних і дуже коштовних озброєнь

У листопаді 2018 року Державне підприємство «Конструкторське Бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля» експортувало в Саудівську Аравію для дослідницького інституту King Abdulaziz City For Science And Technology технічну документацію визначення імпульсного електромагнітного випромінювання, зазначають Патріоти України.

Сьогодні Україна є однією з небагатьох країн світу, що виробляє такий складний вид озброєнь як електромагнітне або, як його ще називають, мікрохвильовою зброєю. Але це перспективна зброя поки недоступна нашим Збройним силам і розробляється воно в основному в інтересах іноземних замовників.

Причини такого стану справ, а також ряд інших питань Defense Express обговорив з директором головного українського розробника мікрохвильової зброї – харківського ТОВ «Інститут електромагнітних досліджень» – Юрієм Ткачем.

Невелика частка інтерв’ю, представленого в журналі Defense Express:

Тематика роботи Інституту в наразі визначається вмістом контрактів з іноземними замовниками. Наразі роботи зосереджені на створенні реальних мікрохвильових боєприпасів, придатних для випробувань в полігонних умовах. Тут слід зазначити, що ці роботи проводяться в тісній співпраці з КБ «Південне», в результаті чого, я сподіваюся, з’являться конкретні зразки боєприпасів, здатних вирішувати широкий спектр поставлених завдань.

Хотілося б відзначити, що коштом внутрішніх ресурсів Інститут веде сьогодні також ряд перспективних робіт, серед яких – створення засобів ураження, заснованих на використанні вибухових джерел сильних імпульсних струмів мегаамперного діапазону, що проходять в землі. Позитивним моментом, що впливає на подальший успішний результат, є те, що проведені з цієї тематики роботи, навіть на початковому етапі, зустріли розуміння і підтримку з боку ряду замовників.

Крім того, Інститут провів попередні дослідження зі створення заряджених аерозольних утворень, електричний потенціал яких досягає 1÷1,2 млн вольт, а накопичення заряду в них супроводжується довгими (завдовжки до декількох метрів) іскровими розрядами. Такими зарядженими аерозольними утвореннями можливо ефективну поразку цілей, в процесі проходження через них. Крім цього, згадані заряджені аерозольні утворення є об’ємними джерелами потужного імпульсного електромагнітного випромінювання. Цей напрямок є досить перспективним в процесі створення боєприпасів для ефективного ураження цілей самих різних видів у великій частині простору. Фактично, мова йде про створення об’ємних джерел потужного електромагнітного випромінювання, в яких також для електрогенерації можна використовувати хімічні реакції.

На даному етапі основні напрямки роботи нашої організації визначаються контрактами із замовниками й за умовами контрактів, ці роботи оприлюдненню не підлягають. Проте, ряд робіт виконується коштом внутрішніх ресурсів. Це роботи стосуються, перш за все, розробки компонентів, які можуть бути використані при створенні не тільки мікрохвильової зброї, а й інших видів зброї на нових фізичних принципах. До таких пристроїв відносяться, наприклад, автономні вибухові джерела енергії, високовольтні імпульсні місткісні накопичувачі енергії, системи комп’ютерного управління і діагностики й ряд інших спеціалізованих компонентів. Цей етап роботи вкрай важливий, оскільки фактично створюється «елементна база», придатна для створення декількох видів зброї на нових фізичних принципах.

Поряд з цим, нами ведуться розробки декількох типів надпотужних імпульсних мікрохвильових генераторів, що працюють в режимі повторюваних імпульсів, а також генераторів з підсумовуванням випромінюваної потужності. Також розробляються генератори заряджених аерозольних утворень. Цей напрямок відкриває великі перспективи при використанні заряджених аерозолів для боротьби з широким спектром озброєнь. Така зброя не вимагає розвитку суперсучасних технологій, розробки спеціальних засобів доставки. Більш того, роботи в цьому напрямку проводяться в багатьох країнах, але по ряду причин, вони не афішуються, хоча результати дослідження фізичних процесів публікуються досить широко.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...