Хіти тижня. "Не буде навіть світла": У Порошенка розкрили всю залежність України від РФ

У фракції Порошенка заявили, що Україна не може повністю відмовитися від торгових відносин з Росією.

Іван Вінник

Про це в інтерв'ю "Обозревателю" розповів секретар комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Іван Вінник, передають Патріоти України.

"У нас зараз є певні торговельні відносини з РФ. Вони були в 2014 році. І можливо, вони будуть ще протягом якогось часу. Чому? Тому що Україна залежна в цілому ряді питань. Так, 60% нашої атомних генерацій, електростанцій працюють на твеллах, які ми купуємо в Росії", - заявив він.

Вінник допустив, що можна прийняти "високо гідне рішення" і вимкнути світло. "Але це буде означати - зупинити економіку і наш опір військовій агресії Росії. Тому будь-яка санкція повинна руйнувати економіку нашого ворога, а не власну економіку. Це загальний принцип. І це відповідь усім тим, хто стверджує, що необхідно зупинити будь-які відносини з росіянами. Так, треба. Потрібно. У довгостроковій перспективі. Але таким чином, щоб це не зруйнувало нас прямо тут і зараз", - підкреслив він.

Що ж стосується припинення будь-яких комерційних відносин, то вони, за його словами, і так зараз заборонені рішенням РНБО. "Це рішення безстрокове і виконується. Його можна скасувати тільки другим рішенням, яке буде введено в дію Указом президента. Безумовно, президент і РНБО мають всі на це повноваження. Але це буде мати абсолютно непрогнозовані політичні наслідки для тих, хто таке рішення приймає. Упевнений, що це є абсолютним запобіжником для відновлення торгівлі з окупованими територіями і РФ. Ніяких комерційних пересувань товарів здійснюватися не буде. В законі (про реінтеграцію Донбасу - Ред.) це чітко визначено", - запевнив він.

Він нагадав, що за новим законом, Кабмін буде встановлювати порядок перетину кордону і переміщення товарів. "Мова йде тільки про переміщення товарів некомерційного споживання, приватної власності і фізичними особами. Це продукти харчування, медикаменти і так далі. І заборонити нашим громадянам перевозити в своїх валізах через кордон ці речі ми не можемо", - сказав він.

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...

Можна собі уявити настрої у Кремлі: Через загрозу санкцій США Китай вперше за півтора роки скоротив експорт до Росії , – Bloomberg

четвер, 18 квітень 2024, 6:23

Китай залишається головним постачальником стратегічних товарів необхідних для продовження війни проти України. Експорт товарів з Китаю до Росії у березні впав вперше з середини 2022 року після погроз США розширити санкції проти китайських компаній. За ...