Хіти тижня. Обережно! Фальшиві долари заполонили Україну

Банкіри говорять, що не всі детектори можуть розпізнати фальшивку.

Фото: n-auditor.com.ua.

В Україні з'явилися підроблені долари високої якості, які не завжди можуть розпізнати навіть спеціальні апарати. Керівництво Нацбанку розіслало банкам відповідну телеграму, у якій описані прийоми, до яких вдалися фальшивомонетники цього разу, передають Патріоти України з посиланням на "Сегодня".

Йдеться про те, що ділки, мабуть, маючи спеціальну апаратуру, змогли надрукувати на банкнотах серії 2006А мікротексти, зімітувати водяні знаки і спеціальні волокна, які є на справжніх купюрах. Крім того, фальшивомонетники примудрилися підробити один з найскладніших елементів захисту банкнот – вони домоглися того, що цифри на купюрі можуть змінювати відтінок залежно від кута огляду. Щоправда, на справжній банкноті цифри змінюють відтінок з зеленого на темно-фіолетовий, а на підробленій – на темно-зелений. Тепер банкам рекомендовано налаштувати детектори так, щоб вони змогли виявляти якісніші підробки. Крім того, банкірам рекомендовано провести роз'яснювальну роботу серед касирів.

Те, що в Україні актуальна проблема підроблених грошей, підтверджує і статистика Генпрокуратури. За даними цього відомства, збільшилася кількість фактів, коли організовані угруповання підробляли гроші та інші цінні папери. За статистикою ГПУ, за 9 місяців нинішнього року силовики зареєстрували 21 факт підробок саме угрупованнями (хоча за весь минулий рік таких випадків було всього 2). Підозри цього року оголошені 78 фігурантам, частина з них вже була спіймана на таких злочинах раніше. Але в цілому фактів підробок грошей і інших цінних паперів, наприклад, акцизних марок для алкоголю в масштабах країни виявлено менше, ніж за такий же період минулого року – 822 проти торішніх 1023.

"Стосовно підробок валюти, то найпопулярніша купюра у фальшивомонетників – це банкнота номіналом в 100 доларів", – розповіли нам в прес-службі Нацбанку. З українських купюр, за словами банкірів, ділки воліють підробляти великий номінал – 200 і 500 грн.

Днями в Запорізькій області поліція викрила угруповання з трьох осіб, яке штампувало саме такі купюри. Як повідомила прес-служба запорізької поліції, один з "поліграфістів" спробував втопити листи з надрукованими грошима в ванні. Обшук виявив 80 листів з підробленими купюрами. Якщо провину підозрюваних доведуть в суді, їм загрожує до 7 років в'язниці.

Як з'ясувалося, в Україні щорічно виносять понад 100 вироків тим, хто збуває підроблені гроші. Втім, не завжди йдеться про фальшивомонетників. Часто підроблені купюри продають люди, які самі стали жертвою обману, – отримали за свій товар чи послуги підроблені гроші, але не захотіли опинитися в збитку, і вирішили їх позбутися. Один з таких випадків стався в містечку Бібрка Львівської області. Місцевий житель продав газобалонне обладнання для автомобіля за 200 доларів. Через деякий час виявив, що дві купюри номіналом по 100 доларів (тієї ж серії, про яку зараз заявили в НБУ) підроблені. Чоловік вирішив обміняти підробку на гривні, але при обміні був викритий. Про подію дізналася поліція, в результаті справа дійшла до суду, і хлопець отримав 4 роки умовного терміну.

"Якщо вам, наприклад, при обміні валюти видали підробку – викликайте поліцію, – каже адвокат Іван Ліберман. – У присутності копів ви зможете зажадати при обміні отримання справжніх грошей і заодно вбережете себе від кримінального переслідування".

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...