Хіти тижня. Польща знайшла альтернативу російському газу

Зараз Польща отримує 11 з 17 млрд кубометрів газу, які імпортує, від російського «Газпрому».

Польща давно мала намір позбутися енергетичної залежності від Росії, а останнім часом зробила кілька рішучих кроків у цьому напрямку, пише газета Financial Times, передають Патріоти України.
Зокрема, в листопаді 2018 року газотранспортні компанії Польщі «Gaz-System» і Данії «Energinet» домовилися спільно працювати над проектом балтійської труби, який об'єднає Польщу з газовими родовищами Норвегії.
А в грудні польська державна нафтогазова компанія PGNiG підписала ще одну угоду про постачання зрідженого природного газу з США. В середині січня ця ж компанія отримала три нових ліцензії на видобуток газу в норвезькій акваторії.
Польські чиновники сподіваються, що ці ініціативи не тільки дозволять країні позбутися залежності від російського газу, але і дадуть їй можливість стати регіональним газовим хабом, який буде постачати надлишок газу в центральну і східну Європу.
Директор компанії Polskie LNG - будівельника терміналів скрапленого газу на балтійському узбережжі країни - Павло Якубовський вважає, що створення енергетичних каналів по лінії північ-південь, яка буде конкурувати з східно-західними, дозволить центральній Європі диверсифікувати енергетику.
«Польща працює над повідомленням з Литвою, Україною, Словаччиною та Чехією, щоб поставляти надлишок газу на сусідні ринки і створити регіональний газовий центр», - каже Якубовський.
Польща отримує 11 з 17 млрд кубометрів газу, які імпортує, від російського «Газпрому». Однак чинний контракт закінчується в 2022 році, і Польща заявила, що не має наміру його продовжувати через випадки порушення поставок за останні півтора десятиліття.
Однак чи буде готова балтійська труба до завершення контракту з Газпромом, невідомо. Також ускладнює процес той факт, що десь в Балтійському морі ця труба повинна перетнутися з конкурентом у вигляді «Північного потоку-2», який реалізує Кремль.
Аналітик Роберт Томашевський з варшавського центру Polityka Insight каже: «Gaz-System повинна домовитися з« Газпромом »з цього приводу. Це технічний розмову, але я можу уявити ситуацію, в якій «Газпром» це рішення відкладе або затягне весь процес».

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...