Хіти тижня. Пис-пис-пис писець. Біла пухнаста тваринка все ближче: Резервний фонд РФ припинив своє існування

Останні гроші, які залишилися в ньому (до речі, вже дуже невеликі), передані Фонду національного добробуту, який, втім, і сам уже близький до вичерпання.

Міністр фінансів РФ Антон Силуанов. Ілюстрація:YouTube

Резервний фонд Російської Федерації, завдяки якому ця країна в останні роки затикала величезні діри в державному бюджеті, сьогодні, 1 січня, офіційно припинив своє існування. Залишки грошей з нього передані до Фонду національного добробуту. Про це пише російське інформагентство РИА Новости, зазначають Патріоти України.

Обидва фонди створювалися в "жирному" 2008 році, коли спекулятивно високі ціни на нафту і газ давали бюджету Російської Федерації набагато більший дохід, ніж чиновники могли витратити. Тоді було прийнято рішення купувати на "зайві" гроші закордонні цінні папери та іноземну валюту, яка розміщувалася в західних банках і фондах під відсотки. У разі різкого падіння доходів бюджету ці гроші планувалося направляти на поповнення дефіциту.

"Чорний день" для Росії настав у 2014 році, коли проти неї спочатку були введені економічні санкції за окупацію українського Криму і розв'язання гібридної війни на Донбасі, а слідом за цим різко обвалилися світові ціни на нафту. В результаті всього за три останні роки Резервний фонд був благополучно розтриньканий. Правда, завдяки йому весь цей час вдавалося підтримувати на плаву скромні зарплати російських бюджетників і пенсії людей похилого віку.

Поки що гроші, що залишилися в розпорядженні Фонду національного добробуту, російська влада присягається використовувати більш економно. Як розповів журналістам міністр фінансів РФ Антон Силуанов, станом на 1 січня 2018 року, у Фонді знаходиться 3,7 трильйона рублів, з яких лише 2,3 трильйона складають ліквідну частину.

У році, що наступив, фонд планується використовувати для заповнення дефіциту федерального бюджету, проте в подальшому, обіцяють російські чиновники, його залишки будуть йти лише на виплату пенсій. Наскільки його в підсумку вистачить - залишається лише здогадуватися.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...