Хіти тижня. Росія - ОПЕК: Тепер Путін став світовим енергетичним царем, - Bloomberg

У минулому році ОПЕК вперше за 15 років вдалося узгодити з країнами, що не входять в картель, обмеження на видобуток нафти. Знизити обсяги виробництва вдалося вмовити, в тому числі і Росію.

Путін. Ілюстрація:Корреспондент.net

У Відні на засіданні ОПЕК за участю країн-партнерів 30 листопада, найімовірніше, буде вирішено продовжити обмеження видобутку нафти ще на рік. Ключову роль в цьому рішенні буде грати вже не Саудівська Аравія, а Росія. Про це пишуть Хав'єр Блас і Олена Мазнєва в своїй статті для Bloomberg, зазначають Патріоти України.

У минулому році ОПЕК вперше за 15 років вдалося узгодити з країнами, що не входять в картель, обмеження на видобуток нафти. Знизити обсяги виробництва вдалося вмовити, в тому числі і Росію.

Це допомогло організації, лідируючу роль в якій грає Саудівська Аравія (найбільший виробник нафти в світі), вийти з кризи. Росія виконала свої зобов'язання, і вже півроку видобуток перебуває у встановлених межах - близько 11 млн барелів на добу.

З тих пір саме Росія стала самим впливовим гравцем групи, говориться в статті. "Тепер світовим енергетичним царем став Путін", - цитує видання колишнього аналітика ЦРУ Хеліму Крофт.

Одного тільки натяку Путіна на продовження угоди (зробленого перед візитом до Москви короля Саудівської Аравії) стало досить, щоб і ОПЕК, і інші країни-учасниці почали готувати документи, а вартість нафти зросла. І це незважаючи на те, що Ер-Ріяд не впевнений, чи будуть інші країни (не з ОПЕК) дотримуватися свої квоти.

Росія готова залишитися в позначених рамках, щоб підтримати ціни на поточних рівнях: після угоди 2016 року вартість бареля вже піднялася з 45 до 63 доларів. При цьому подальше зростання Росії не вигідне: чим дорожче нафта, тим сильніше рубль, а це б'є по прибутковості експорту (в тому числі і несировинних товарів).

Саудівська Аравія готова прислухатися до інтересів Росії як найбільшого експортера, тому що королівство перебуває у важкій ситуації. Масові арешти членів королівської сім'ї в рамках кампанії по боротьбі з корупцією привели до того, що Ер-Ріяд має гостру потребу в збереженні високих цін на нафту.

Від стабільності економіки безпосередньо залежить доля нинішнього короля Саудівської Аравії і автора реформ принца Мухаммада бін Салмана.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...