Хіти тижня. Російський аналітик спрогнозував стрімке падіння рубля

Після президентських виборів російський фінансовий ринок очікує падіння, а курс рубля до долара впаде майже в 10 разів.

Степан Демура

Таку думку висловив російський біржовий аналітик Степан Демура в коментарі Sotnik.TV, передають Патріоти України.

"Раніше я вже говорив, що рубль сходить на 56–57 (рублів за долар. – ред.). І потім піде у свій останній шлях. 97, 125, 265 і далі на 500. На 56–57 він уже сходив улітку. Він від цього рівня бився кілька місяців. Але не зміг його подолати, відскочив. Зараз знову пішов тестувати. Тому десь тут він і піде у своє останнє плавання", – пояснив він.

Демура зазначив, що майбутній крах рубля пов'язаний із тим, що у 2014 році у зв'язку з падінням рубля голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна різко підняла (у грудні 2014 року регулятор в екстреному порядку підвищив головну ставку відразу на 6,5%, до 17%. – ред.) облікові ставки.

"Тим самим вона вбила економіку. Просто вбила економіку. І вона сформувала умови для так званого керрі-трейду (carry trade – позики однієї валюти під мінімальну процентну ставку, а потім конвертація в іншу валюту та депонування під вищу ставку. – ред.) щодо рубля. Тобто західні фонди беруть долари або євро під 1,5–2% річних... Купують російські рублеві облігації, як державні, так і корпоративні, і на свої 2% живуть. Але там не два, а багато виходить", – пояснив біржовий аналітик.

Він додав, що керрі-трейд зростає вже два роки.

"Вона доросла до запаморочливих обсягів. За моїми скромними оцінками, приблизно 50–60% ліквідних випусків належить іноземним фондам. Й обсяг становить десь $60–70 млрд. Коли все це почне згортатися, а воно почне згортатися дуже скоро, тому що апетит до ризику на ринках досяг своїх історичних максимумів. Коли все це почне згортатися, зима 2014 року здасться нам рекламним роликом того, що буде. А в Центробанку грошей немає, валюти в них немає, щоб хоч якось захистити рубль", – підкреслив Демура.

На думку експерта, краху рубля слід очікувати після президентських виборів у Росії.

"До виборів нічого не трапиться. Невелика корекція буде... Я не думаю, що до виборів почнеться серйозне падіння... Припустімо, до виборів рубль просяде на 20%. Що це, катастрофа? Ні. А більше він не просяде, просто за часом не встигне. Міжнародні вибори не встигнуть нічого зробити до виборів", – підсумував біржовий аналітик.

Нині один долар коштує 57,29 руб.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...