Хіти тижня. Скандал на мільярди: Хто допоміг Януковичу вивести гроші з України

Українська інвестиційна компанія, главою якої була екс-очільниця НБУ Валерія Гонтарєва, допомогла Януковичу вивести з країни $ 1,5 млрд.

Фото: 24 Канал.Українська інвестиційна компанія ICU (Investment Capital Ukraine) допомагала Віктору Януковичу вивести з країни $ 1,5 млрд у період з 2012 по 2014 рік. Главою ради директорів ICU до 2014 року була екс-глава Національного банку України Валерія Гонтарева. Про це свідчить рішення Краматорського районного суду, яке опублікувало арабське видання Al Jazeera, передають Патріоти України.

Краматорський суд передав секретну постанову в березні 2017 року. У ньому перераховані сотні компаній, деякі з яких кіпрські, які фактично були «трубопроводом для викачування грошей з країни», пише видання.

У рішення описується, що ICU виступала посередником щодо купівлі облігацій, деномінованих в доларах, від імені восьми кіпрських компаній на суму $ 1,5 млрд.

При цьому в ICU повідомили Al Jazeera, що ретельно дотримуються усіх законних вимог щодо укладення брокерських угод з будь-яким клієнтом. Сама ж Гонтарєва зазначила, що, коли робилися транзакції, вона і ICU «не бачили нічого підозрілого».

Національний банк, за її словами, «підтвердив отримання коштів і фінансовий моніторинг підприємств-нерезидентів, тому у ICU не було ніяких підозр щодо цих компаній, оскільки всі документи і виписки з рахунків у НБУ повністю відповідали вимогам чинного законодавства».

Група ICU створена в червні 2006 року, надає послуги з торгівлі цінними паперами, інвестиційно-банківські послуги, а також здійснює управління активами.

Ця компанія багато років виступала фінансовим консультантом Порошенка ще до обрання його президентом, також ICU є радниками щодо продажу Roshen. У квітні 2016 компанія заявила про передачу Roshen у сліпий траст.

У 2014 році новопризначена голова Національного банку України Валерія Гонтарєва пішла з поста глави ради директорів групи Інвестиційний Капітал Україна (ICU) і продала свою частку групі.

Після продажу Гонтаревої частки в ICU основними партнерами групи залишилися Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко з частками 41,7%, а також Олександр Вальчишен і Володимир Демчишин, яким належить 6,5% і 9,9% відповідно.

Керуючий директор і співвласник інвестиційної компанії ICU Макар Пасенюк, якого називають фінансистом Петра Порошенка, спростовує, що його компанія коли-небудь керувала фінансами президента.

1,5 мільярда доларів оточення Віктора Януковича конфісковані в рамках вироку, винесеного соратнику олігарха Сергія Курченко — Аркадію Кашкіну. Гроші конфісковані з рахунків Ощадбанку і Приватбанку. Значна їх частина — це облігації внутрішньої держпозики.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...