Хіти тижня. У парі з Україною: Польща приготувала для РФ болючий газовий удар

За словами польського міністра МЗС його країна планує на основі диверсифікації поставок повністю позбутися залежності від російського блакитного палива.

Польща має наміри повністю відмовитися від російського газу. Ілюстрація:http://meest-online.comЧерез п'ять років Польща суттєво знизить свою газову залежність від Росії або навіть зовсім відмовиться від її блакитного палива. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв'ю Коммерсанту, передають Патріоти України.

"Так, зараз ми залежні від російського газу, але ми вже прийняли рішення про диверсифікацію поставок: ми побудували термінал для СПГ і вже імпортуємо газ з інших регіонів - наприклад, з Катару або в перспективі з США (якщо ціна нас влаштує)", - сказав він.

За словами Ващиковського, в червні Польща вже прийняла один танкер зі США і тепер чекає пропозицій американців за ціною. Також глава польського МЗС зазначив, що країна підписала угоду з Данією і Норвегією, щоб побудувати Baltic Pipe.

"Це означає, що років через п'ять ми будемо як мінімум менш залежними від російського газу, а можливо, і зовсім не залежати від нього: третину наших потреб ми здатні покривати власним виробництвом, іншу третину ми розраховуємо отримувати через термінал СПГ і те, що залишилося - по газопроводу з Норвегії", - пояснив міністр.

Разом з тим, він додав, що Польща готова в майбутньому купувати російський газ, але лише за умови його конкурентної ціни.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...