Хіти тижня. В українців будуть масово відбирати субсидії і пенсії: До чого готуватися

У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про верифікацію та моніторинг соціальних виплат", який активізував розмови про загальні перевірки одержувачів субсидій і про те, що багатьох "змусять повернути" і суми субсидій, і пенсії, і інші соціальні виплати, повідомляють Патріоти України.

Як випливає з тексту законопроекту, верифікацією (від лат. Verificatia – підтвердження) називають "комплекс заходів зі збору та перевірки достовірності інформації, яка впливає на визначення права на отримання і розмір державних виплат, а також виявлення невідповідності даних в автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних та інших джерелах інформації про реципієнтів".

Іншими словами, в цьому законопроекті викладено систему, по якій будуть перевіряти, чи дійсно на законних підставах людині виплачуються гроші з державного і місцевих бюджетів, з фондів державного соціального страхування. Перевірці підлягають практично всі види виплат: пенсії, субсидії, стипендії, інші види грошової допомоги і пільг.

Навіщо перевіряти

Розмови про необхідність створити систему перевірки законності бюджетних соціальних виплат йдуть давно. Таке доручення Кабміну, зокрема, було прописано в законі "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 6 грудня 2016 року, про що йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Випадки незаконного отримання допомоги від держави або муніципалітетів в Україні, на жаль, непоодинокі. Наприклад, як розповідав міністр соціальної політики Андрій Рева, після запуску єдиного реєстру одержувачів субсидій влітку минулого року виявилося 20 тисяч громадян, які отримували подвійну субсидію. Реєстр допоміг виявити, що 90% з цих субсидіантів були зареєстровані відразу в двох регіонах України, як зазначив міністр.

У листопаді Міністерство фінансів повідомляло: перевірки отримувачів житлово-комунальних субсидій протягом січня – вересні 2018 року показали, що понад 68 тисяч осіб отримують кілька субсидій за різними адресами. Також було оприлюднено інформацію, що за неповний 2018 рік завдяки верифікації соціальних виплат вдалося попередити неефективне використання 5,9 млрд грн, а 46,5 млн грн повернути в бюджет.

За неофіційними даними, які озвучували різні експерти, незаконні соціальні виплати можуть досягати 10% від загальної суми. А в Мінфіні коректно повідомили: "як свідчить досвід інших країн, не за адресою можуть розподілятися до 30% коштів, передбачених на соціальні виплати". Це сотні мільйонів і навіть мільярди бюджетних гривень, які використовуються фактично не за призначенням. Верифікація дозволить відстежувати і припиняти ці порушення.

Історія законопроекту

Систему верифікації соціальних виплат розробляв Мінфін. Це ж міністерство запропонувало проект закону і, відповідно до нього, буде проводити верифікацію.

Втім, згідно з повідомленнями Міністерства фінансів, верифікацію соціальних виплат відомство проводило з 2016 року. Однак 11 жовтня 2018 року Конституційний суд України виніс рішення про заборону Міністерству фінансів вести таку діяльність, а точніше – "отримувати інформацію яка містить персональні дані". Суд прийшов до висновку, що в існуючих законах недостатньо чітко виписані повноваження і обмеження по використанню цієї інформації. Розгляд питання в Конституційному суді ініціювала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

У Мінфіні заявили, що в процесі верифікації персональні дані як такі не використовуються. "Адже в ході цього процесу дані про одержувачів державної допомоги деперсоніфікується", таким чином, "Мінфін жодним чином не втручається в особисте і сімейне життя громадян".

Проте у відомстві пообіцяли "в повній мірі виконувати рішення" Конституційного суду. І ... розробили законопроект "Про верифікацію та моніторинг соціальних виплат", який, власне, і покликаний усунути прогалини в законодавстві, виявлені Конституційним судом.

До реєстру внесуть всіх

Порядок і методику проведення верифікації повинен затвердити Кабмін. Обмін інформацією відбуватиметься через окрему електронну інформаційно-аналітичну платформу, доступ до якої різні органи влади будуть отримувати у відповідність до своєї компетенції та повноважень. Що ж стосується списку реципієнтів, тобто одержувачів соціальних послуг, то повинен бути створений єдиний реєстр одержувачів соціальних виплат. Про нього теж говориться давно, відповідальним призначено Міністерство соцполітики. Однак повноцінного реєстру, який би об'єднував одержувачів усіх видів соціальних виплат, до сих пір немає. На сьогодні Мінсоцполітики запустило тільки окремо реєстр людей з інвалідністю для придбання квитків на пільгових умовах і реєстр одержувачів субсидій, які розміщені на сайті www.ioc.gov.ua.

Законопроект "Про верифікацію та моніторинг соціальних виплат" передбачає, що в Єдиний соціальний реєстр внесуть всіх одержувачів субсидій, кожен отримає свій унікальний номер. Розпорядником реєстру буде держава, а адміністратором – окремий орган або організація, запропонована Мінфіном.

Що і коли будуть перевіряти

Законопроект передбачає три види верифікації. Превентивну, яка проводиться, коли людина лише звертається за соціальними виплатами, поточну, яка проводиться в період отримання соціальних виплат, і ретроспективну – по завершенні періоду виплат.

Превентивна верифікація повинна проводитися органом, який призначає виплату (відділенням Пенсійного фонду, соцзахисту тощо). Він буде перевіряти, наскільки інформація, зазначена претендентом на соціальні виплати, відповідає даним, наявним в реєстрі. Якщо ж людина звернулася за соціальними виплатами вперше і інформація про неї в реєстрі відсутня, виплати їй призначаються, виходячи з тих даних, які вона вказала про себе сама. Верифікація відбуватиметься вже під час отримання ним соцвиплат.

Поточна верифікація буде проводитися Мінфіном, причому на постійній основі. У багатьох одержувачів соцвиплат відбуваються зміни в сімейному, фінансовому становищі. Передбачається, що ця нова інформація також виявиться в базі даних, система її проаналізує, порівняє зі старою і видасть вердикт, чи зберігають нові обставини право на отримання соціальних виплат. При виявленні невідповідностей аналітична система буде відправляти інформацію органу, який призначає виплату.

Ретроспективна верифікація дозволяє аналізувати дані про одержувача соцвиплат за три останні роки, але буде братися до уваги тільки період, під час якого людина отримувала соцвиплати.

До єдиного реєстру вноситимуться такі дані про одержувачів соціальних виплат:

  • - прізвище, ім'я, по батькові
  • - дата і місце народження
  • - серія і номер паспорта, орган, який видавав документ
  • - унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (використовується для обліку в'їзду/виїзду громадян за межі країни і обліку паспортів і інших документів, що засвідчують особу, його розпорядником є Державна міграційна служба)
  • - місце реєстрації та фактичне місце проживання
  • - реєстраційний номер облікової картки платника податків
  • - інформація, отримана від самої людини, яку вона повідомила для отримання соціальної виплати
  • - інформація про банківські рахунки, операції та залишки на рахунках.

Щоб запобігти витоку даних з реєстру, законопроектом передбачено, що, крім цих даних, в реєстрі буде також зберігатися інформація про те, хто саме (ім'я, посада) вніс до реєстру інформацію, змінив, скопіював або видалив.

Якщо система виявить, що людина в результаті обставин, що змінилися втратить право на соціальну виплату, її просто проінформують про це і припинять виплати. Якщо ж з'ясується, що одержувач субсидії надав недостовірну інформацію і отримував виплати незаконно, йому надішлють вимогу повернути суму неправомірно отриманих виплат. Втім, якщо людина не згодна з висновком аналітичної системи, він зможе оскаржити рішення про припинення виплат або про повернення коштів в судовому порядку.

Передбачається, що закон вступить в силу відразу після офіційної публікації. Однак превентивну верифікацію запропоновано ввести тільки з 1 січня 2020 року. Незрозумілим поки залишається, коли повноцінно запрацює система з обміну інформацією з різних держреєстрів. Такий обмін даними теж хочуть відкласти до тих пір, поки ця система не буде "введена в промислову експлуатацію".

Джерело: Сегодня

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...