Хіти тижня. Жити по-новому: Українці платитимуть податок за старий непотріб - ЗМІ

Перед урядом стоїть завдання поповнення бюджету, а джерела обмежені. Ось і звертають увагу на кожну деталь.

Ілюстрація:http://moneyclub.org.ua

Здали в комісійний магазин поношену річ, побутову техніку або меблі і виручили за неї гроші - заплатите податок. Таке роз'яснення видала ДФС для громадян-резидентів України. І додала, що ці кошти є додатковим доходом людини. А з нього повинен стягуватися податок на доходи фізичних осіб. Про це пише UBR, передають Патріоти України.

"Коли приймали Податковий кодекс, були палкі дискусії з цього приводу. В результаті отримані таким чином гроші віднесли до категорії "інші доходи". Але про це не знають не те що прості українці - навіть багато підприємців", - повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Так, посередник-комісійний магазин (юридична особа), є податковим агентом і повинен утримувати з виплачених людині засобів ПДФО і військовий збір. Крім того, повинен відображати інформацію про виплачені доходи і утримані збори в податкових звітах.

"Мабуть, стоїть завдання поповнення бюджету, а джерела обмежені. Ось і звертають увагу на кожну деталь", - зазначив керуючий партнер адвокатського об'єднання Suprema Lex Віктор Мороз.

Мораторій на перевірки бізнесу, що діє в Україні, не може захистити підприємців від позапланових перевірок податкової. І якщо виявлять неналежним чином оформлений товар, прийнятий на реалізацію, магазин покарають за невиконання обов'язків податкового агента. Великі комісійні магазини дотримуються правил, але більшість дрібних операторів, особливо регіональних, по-старому оформляють простенькі квитанції.

"Квитанція теж вважається первинним бухгалтерським документом. Вона дозволяє хоч якось ідентифікувати людину за прізвищем і адресою (якщо вони вказані). Але цього недостатньо для інформації про утримання податку. У людини буде недоїмка по ПДФО, що загрожує штрафами. Хоча, звичайно, велике питання, як податкова буде відслідковувати, чи реальна це людина, і стягувати з неї збори. Особливо, якщо це робити не вибірково, а, скажімо, взятися за перевірку всіх клієнтів комісійних магазинів", - підкреслив Віктор Мороз.

Якщо ж ДФС не зможе відшукати платників податків, претензії висунуть магазину. Це і повинно стимулювати останніх міняти підходи до оформлення договорів. Паспорт і код будуть потрібні кожному, хто збирається продати непотрібну річ в комісійному. Навіть якщо мова йде про зовсім невеликі суми - 10-20 грн.

"До речі, аналогічні вимоги повинні застосовуватися і до клієнтів ломбардів", - розповів Олександр Охріменко.

Якщо людина здала річ, але не викупила її, з отриманих на руки коштів потрібно сплатити податок. Відзначено, що при роботі з комісійним-юрособою утримує податок і інформує ДФС магазин. Але і людина зобов'язана вказати отриманий дохід у податковій декларації після закінчення податкового періоду, як правило, до травня того року, який слідує за податковим періодом, у якому отримано дохід. Платити вже нічого не треба.

Якщо вживаний товар реалізований через фізособу-підприємця, то людина зобов'язана вказати дохід в декларації і самостійно заплатити ПДФО в розмірі 18% і військовий збір 1,5%.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...