Кінець ери вуглеводнів: Кількість робочих місць у сонячній енергетиці США вперше перевищило «нафтову»

Можливо, скоро нафта перестане бути чорним золотом.

Фото: eco-boom.com

За статистикою, до кінця 2015 р в американській індустрії сонячної енергетики працювало майже 210 тис. осіб, тоді як в нафтовій - близько 180 тис. Щоправда, зарплати у них поки ще вищi, повідомляють Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

Вражаючі цифри наводить статистичний звіт, підготовлений некомерційним фондом Solar Foundation: за даними за листопад 2015 року, у сонячній енергетиці було зайнято 209 тис. осіб, для 90% яких це єдине джерело доходу. При цьому, згідно з офіційним звітом Бюро трудової статистики, на грудень того ж року в нафтовій галузі країни налічувалося 185 тис. працівників.

Не можна не відзначити, що останні 18 місяців для нафтової галузі виявилися одними з найтяжчих в історії. Ціни на світових ринках обвалилися з більш ніж 100 доларів за барель навесні 2014 до менш ніж 30 в січні 2016- го. Це падіння не могло не призвести до закриття безлічі підприємств і скорочення числа робочих місць. У той же час сонячна енергія продовжує дешевшати і користується стабільно зростаючим попитом.

Solar Foundation повідомляє, що починаючи з 2010-го і до 2015 року вартість встановлення сонячних панелей для американських домогосподарств знизилася з 7 доларів за ватт до 4,5. Саме популярністю інсталяцій експерти пояснюють помітне зростання робочої сили в цій галузі: наприклад, кількість зайнятих на виробництві сонячних панелей практично не змінилася, утримуючись на рівні близько 40 тис. чоловік.

«Сонячникам» залишається ще далеко до «нафтових» зарплат, але тут є один важливий нюанс. Установники, які становлять більшість у галузі, в середньому отримують 21 долар за годину праці, в продажах і проектуванні ця цифра вище - 28,85 і 26,92 відповідно. Для порівняння: середній працівник в нафтогазовій індустрії США заробляє 44 долари на годину.

Однак ця цифра утворюється з вражаючих окладів фахівців, геологів та інженерів, які отримують в межах 65-75 доларів (за рік набігає шестизначна цифра). При цьому зарплата рядового робітника, скажімо, на добувній свердловині, становить усього близько 17 доларів на годину. Нафта, як і завжди, веде лише до несправедливості.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...