Країни ОПЕК не домовилися про замороження видобутку нафти - ціни продовжать падіння

Міністри енергетики Ірану, Іраку, Венесуели і Катару на зустрічі 17 лютого в Тегерані не змогли дійти згоди щодо замороження видобутку нафти в 2016 році для підтримки цін

Ілюстрація:ua.112.ua

Падіння ціни на нафту продовжить мінімум до середини року, зафіксувавшись приблизно на 25-28 доларів за барель, вважають аналітики. Це випливає із заяви офіційного представника міністерства нафти Іраку Асема Джихада агентству Sputnik. Відповідаючи на питання, чи була досягнута якась домовленість за підсумками зустрічі, співрозмовник агентства сказав: "Вони підтвердили тільки, що переговори тривають, а отже, потрібно прийти до угоди, яка буде в інтересах усіх і підтримає ціни на нафту", передають Патріоти України з посиланням на УНІАН .

"На цей момент сторони принципово домовилися, що потрібно прийти до вирішення в інтересах виробників в цілому, як всередині ОПЕК, так і за її межами. Переговори і консультації тривають для того, щоб прийти до спільного рішення", - сказав представник міністерства нафти Іраку, повідомляє видання Прайм.

Міністри нафти Ірану, Іраку, Венесуели і Катару зустрічалися 17 лютого в Тегерані. Планувалося обговорити ситуацію на нафтовому ринку і пропозиція про замороження видобутку нафти на рівні січня, висунута за результатами зустрічі РФ і представників країн, що входять в ОПЕК, у місті Доха.

Перед цим, 16 лютого, за підсумками зустрічі в Досі між міністром енергетики РФ Олександром Новаком та представниками Саудівської Аравії, Венесуели і Катару було досягнуто домовленості про готовність зберегти видобуток нафти в середньому в 2016 році на рівні січня поточного року, якщо інші виробники приєднаються до такої ініціативи.

Саудівська Аравія відмовилася скорочувати видобуток

Глава МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив, що країна не готова скорочувати видобуток нафти. "Саудівська Аравія поки не готова скоротити виробництво", - заявив міністр.

Рубль продовжив падіння

Вартість бареля нафти може опуститися і до $ 18, що призведе до зростання курсу долара до 100 руб., вважає президент «Русала» Олег Дерипаска.

"Краще вже не буде. Потрібно зрозуміти, що структурне перевиробництво надовго, можемо побачити вартість нафти і в $ 18 - не вмремо і можемо побачити курс в 100 руб. - Теж не помремо. Потрібно рухатися, розуміючи, що це буде", - заявив Дерипаска, виступаючи на Красноярському економічному форумі (цитата ТАСС).

Говорячи про причини тяжкого становища російської економіки, бізнесмен назвав «основною проблемою» сильну її залежність від впливу зовнішніх факторів. Він також вказав на негативний вплив корупції, відсутність в Росії якісного внутрішнього боргового ринку і проведену ЦБ грошово-кредитну політику.

Рубль підсилив зниження до долара і євро на падінні нафти нижче $34,5.

На РФ курс рубля до долара і євро ввечері посилив зниження услід за нафтою, що скорегувалася нижче 34,5 долара.

Курс долара з розрахунками "завтра" до 19.49 мск зріс на 1,30 рубля - до 76,34 рубля, курс євро - на 1,12 рубля - до 84,75 рубля, випливає з даних Московської біржі.

Курс рубля протягом сесії четверга переважно коректувався вниз після відчутного (більш ніж на 3 рубля) зниження долара і євро напередодні.

Спроби утриматися біля рівнів попереднього закриття, що відзначалися в першій половині торгів четверга, змінилися більш впевненою корекцією рубля вниз на тлі просідання нафти.

Дані по щотижневій динаміці запасів нафти в США натиснули на ринок чорного золота.

Комерційні запаси нафти (виключаючи стратегічний резерв) за тиждень, що завершився 12 лютого, зросли на 2,1 мільйона барелів, або на 0,4% - до 504,1 мільйона барелів. Аналітики очікували, що показник збільшився на 3,92 мільйона барелів - до 505,92 мільйона барелів.

Видобуток нафти в США за тиждень скоротився на 0,55%, або на 51 тисяч барелів на добу - до 9,135 мільйона барелів на добу. Запаси нафти на найбільшому в країні терміналі в Кушинга, що забезпечує торги сортом WTI, збереглися на рівні 64,7 мільйона барелів.

Запаси бензину в США виросли на 3 мільйони барелів, або на 1,2% - до 258,7 мільйона барелів. Аналітики очікували зростання показника на 0,5 мільйона барелів. Запаси дистилятів збільшилися на 1,4 мільйона барелів, або на 0,9% - до 162,4 мільйона барелів. Аналітики прогнозували, що цей показник скоротиться на 1,5 мільйона барелів.

В результаті вартість бареля сорту Brent сповзла з рівня більш ніж 35,5 долара нижче 34,5 долара, що і посилило ввечері корекцію рубля вниз.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...