Криза позаду: The Financial Times про реформи в Україні і останні успіхи Києва

Реформи були і залишаються найпотужнішою зброєю країни, наголосив журналіст видання.

Ілюстрація:http://www.chas.cv.ua

На перший погляд, мало що змінилося відтоді, як підтримувані Росією сепаратисти три роки тому захопили східні райони України. Періодично там спалахують бойові дії, але лінія фронту залишається без змін, а спроби знайти дипломатичне вирішення зайшли в глухий кут. Про це пише британський журналіст Девід Кларк в колонці для The Financial Times, передають Патріоти України з посиланням на Новое время.

Але це далеко не вся історія. Хоча в заголовки ЗМІ найчастіше потрапляють військові аспекти цього конфлікту, справжня битва за майбутнє України відбувається в іншому місці і залежить від того, чи зможе країна відновити стабільність і благополуччя навіть в умовах грубого порушення її територіальної цілісності.

Російське вторгнення замислювалося як форма економічної війни. Мета полягала не в захопленні територій, а в ослабленні України і перетворенні її на якусь подобу неспроможної держави.

На початковому етапі все складалося досить успішно для Росії. Перебуваючи в стані війни зі своїм найбільшим торговим партнером і втративши багато найбільш продуктивних промислових підприємств на сході, Україна опинилася на межі економічного краху.

Гривня подешевшала приблизно на 70% по відношенню до долара, інфляція виросла до 60%, а сукупний фіскальний дефіцит (включаючи бюджет країни і державної енергетичної компанії Нафтогаз) склав більше 10% ВВП. У 2014 році спад в економіці становив 6,6%, а в 2016 році - 9,8%. Криза виявилася серйознішою тієї, що пережила Греція.

Однак через три роки ситуація сильно змінилася. Відновлена макроекономічна стабільність, а Україна, судячи з усього, встала на шлях економічного підйому. Стабілізація обмінного курсу допомогла взяти під контроль інфляцію (минулого року вона знизилася до 12,4%, а наступного очікується на рівні 6%). Вперше з 2012 року спостерігається зростання виробництва: в 2016-му він становив 2%, в 2017-му може збільшитися до 2,8%, а в 2018-му його прогнозують на рівні 3%. Відновлення зростання і зниження інфляції дозволили почати підвищення рівня життя народу. У 2016 році реальна заробітна плата збільшилася на 11,6%.

Український уряд також намітив шлях до довгострокової фінансової стабільності за рахунок скорочення витрат і податкової реформи. Дефіцит бюджету, що склав в минулому році 2,2%, був набагато нижче стелі в 3,7%, встановленої МВФ.

Хоча в цьому році дефіцит бюджету повинен вирости до 3,1%, це збільшення викликано головним чином скороченням податків із соціального страхування, необхідного для зниження витрат на оплату праці і стимулювання економіки.

Поліпшення та спрощення податкового кодексу поряд із зростанням економічної активності привели до збільшення державних доходів від прибуткового податку і ПДВ. "Нафтогаз" перестав бути збитковим підприємством.

Наступний великий виклик - реформа далекої від досконалості пенсійної системи, на яку припадає більше чверті державних витрат і яку Світовий банк назвав "головною фінансовою уразливістю". План, складений міністром фінансів Олександром Данилюком, в даний час знаходиться на розгляді Верховної Ради. Він передбачає упорядкування витрат і доходів за рахунок посилення правил з надання пільг, розширення дохідної бази і підвищення пенсійного віку.

Оскільки дефіцит пенсій сьогодні перевищує 6% ВВП, терміново потрібні зміни, здатні реалізувати мету уряду по зниженню загального дефіциту бюджету до 2% до 2020 року.

Цей прогрес був би неможливий без міжнародної фінансової підтримки. Йдеться в першу чергу про кредит МВФ в розмірі $17,5 млрд. Той факт, що Україна змогла отримати чотири транші цього кредиту на загальну суму $8,38 млрд, вже само по собі є важливим досягненням. Через попередні провали в здійсненні реформ, жоден український уряд не отримував більше одного траншу від МВФ.

Великою перевіркою ефективності цих змін стане настрій інвесторів і успіх в залученні іноземних капіталів, яких так гостро потребує Україна. Потоки прямих іноземних інвестицій, що повністю зупинилися з початком війни, потроху відновлюються, хоча інвестори поки що поводяться невпевнено.

Угода про вільну торгівлю з ЄС та близькість до європейського ринку дають Україні можливість стати невід'ємною частиною континентальної системи поставок, створюючи нові центри виробництва замість втрачених східних потужностей. Для досягнення цих цілей, Україна повинна продовжувати спроби реформування і розширювати існуючі реформи.

Після реформування пенсійної системи, таким пріоритетом для уряду повинна стати земельна реформа. Держава сподівається, що лібералізація збільшить потік інвестицій і додасть додаткову динаміку сільськогосподарській галузі. Цього тижня уряд відклав подачу законопроекту про реформу в парламент, де політики з популістської опозиції намагаються перешкодити необхідним змінам, які необхідні для отримання Україною чергового траншу МВФ. Момент істини в цьому питанні настане восени.

Як і завжди, необхідні подальші кроки з викорінення корупції, що заважає прогресу України набагато сильніше, ніж будь-які плани Кремля.

Стає все більш очевидно, що стратегія російського президента Володимира Путіна з ослаблення України і збільшення цінності підтримки Києва для Заходу зазнала краху, оскільки країна домагається все нових успіхів на шляху до економічної самодостатності.

А ось самопроголошені республіки на сході України стають все більш непомірним і неприємним тягарем для Москви.

Саме така динаміка, а не баланс військової сили дає Україні надію на відновлення своєї територіальної цілісності. Реформи були і залишаються найпотужнішою зброєю країни.

"Тіньовий" флот РФ, що живить війну проти України, вийшов з-під контролю, - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 15:56

Рішення Заходу встановити граничну ціну на нафту змусило Росію збільшити тіньовий флот. Ці танкери перевозять російську нафту у великих кількостях у такі країни, як Китай, Індія та Іран, за вищими цінами, нагадують Патріоти України. Видання The Тelegra...

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...