Літо-2016: Що чекати від курсу долара

Як правило, влітку курс гривні до долара зміцнюється. На сьогоднішній день створюється враження, що сезонне літнє зміцнення гривні відбудеться і в цьому році.

Ілюстрація: ruspravda.info.

НБУ продовжить викуповувати валюту на міжбанку, не дозволяючи гривні відчутно посилитися. Cтаном на друге червня Нацбанк продовжив зміцнювати офіційний курс гривні, нехай і не набагато. Після підвищення на 5 копійок він склав 25,09 гривень за долар. Про це пише в своєму блозі економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

На сьогоднішній день складається враження, що сезонне літнє зміцнення гривні відбудеться і цього року. Якщо взяти для розгляду ситуацію за останні десять-п'ятнадцять років, як правило, в літні місяці спостерігається щорічне зміцнення гривні.

Це пов'язано, по-перше, з динамікою, яка відбувається з нашим експортом: в літні місяці зростає експорт чорних металів.

Другий фактор, з яким пов'язано сезонне літнє зміцнення гривні – це сезон відпусток. Багато людей, які їдуть у відпустку, нехай навіть і у межах України, зберігають свої заощадження в іноземній валюті. Для того, щоб оплатити свій відпочинок, вони обмінюють частину цих заощаджень на гривні, тим самим збільшуючи пропозицію валюти на ринку.

Відповідно, цього року можна зробити висновок, що є можливим певне подальше посилення гривні.

При цьому потрібно розуміти, що воно навряд чи буде значним: це пов'язано з тим, що на сьогоднішній день одна з цілей Національного банку – це нарощування золотовалютних резервів країни. Відповідно, НБУ продовжить викуповувати валюту на міжбанку, не дозволяючи гривні відчутно посилитися. Якби нацбанк не викуповував долари, посилення національної валюти було б більш помітним.

Транш МВФ, який, за словами міністра фінансів Олександра Данилюка, ми можемо отримати в липні, також дасть певний плюс. Але, якщо дивитися за попередніми отриманими нами коштами. Не можна говорити про пряму залежність: відчутне підвищення курсу гривні в момент отримання траншу або відразу після нього.

Не пропустіть! У українців забиратимуть землю - для правильного оформлення лишились лічені місяці

неділя, 12 травень 2024, 9:57

В Україні земельні паї, на які досі правильно не оформили право власності, забиратимуть та віддаватимуть місцевим громадам. Цей процес розпочнуть 1 січня 2025 року. Уповноважений ВР України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що цей термін треба про...

Справжні труднощі ще не почалися: В "Укренерго" заявили, що можуть повернути погодинні відключення світла

неділя, 12 травень 2024, 8:30

На українську енергетику чекає дуже непросте літо. Очікується, що споживання електроенергії зростатиме, а її виробництво, навпаки, падатиме. У такому разі може погіршитися дефіцит струму. Якщо це станеться, буде введено погодинні графіки відключень, як...