​Міжнародна аграрна виставка у Берліні: Україна захоплює щирістю та розмахом, ображена Росія – тулиться збоку

З 15 по 24 січня в Берліні проходить найбільша в світі сільськогосподарська виставка "Зелений тиждень".

Виставка "Зелений тиждень". Фото Deutsche Welle

Однак, українські продукти харчування та страви національної кухні присутні навіть у двох павільйонах, повідомляють Патріоти України з посиланням на Deutsche Welle.

"Наш девіз: Україна - це смачно і весело, - розповів організатор найбільшої експозиції, директор ДП "Зелений тиждень" Дмитро Яхно. - Офіціанти, кухарі, сало, горілка, шампанське - все з України, представлені кухні всіх областей, включаючи Крим".

"Наша особливість - в приготуванні м'яса. Ми його готуємо довше, ніж в інших областях, і додаємо такі приправи, як базилік, орегано, що не типово для України", - розповіла представник Луганської області Олександра.

Міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко приїхав у столицю Німеччини провести серію переговорів і бути присутнім на українській експозиції, також організованій завдяки приватній ініціативі. У рамках угоди про асоціацію, українські товари ще торік отримали спрощений доступ на європейський ринок. З цього року скасовані мита і в протилежному напрямку.

Обсяг сільськогосподарського експорту Києва в країни Євросоюзу за 11 місяців минулого року склав 3,6 мільярда доларів, розповів Павленко. Міністр розуміє, що українські товари не чекають тут з розпростертими обіймами, вказує на наявність річних експортних квот, введених в інтересах європейських фермерів.

"Наявність квот - це доказ того, що Україна здатна виробляти продукцію європейської якості у великих кількостях, - заявив Павленко. - Квоти спонукають нас освоювати нові ринки - в Азії, в Африці".

Так, експорт української аграрної продукції в Китай, за даними міністра, збільшився в 2015 році в три рази. Всього в країни Азії за 11 місяців було продано сільськогосподарських товарів на 6 млрд доларів, до Африки - на 1,8 мільярда, в країни СНД - 1,4 мільярда. При цьому на Росію, яка з цього року ввела ембарго на імпорт українського продовольства, доводилося тільки 200 мільйонів доларів.

"Ми не особливо відчули, по суті справи, економічну війну, яку веде Росія проти України, її ембарго і наші відповідні санкції, оскільки наші поставки на російський ринок становили лише 2% всього аграрного експорту України", - вказав Павленко.

"Безпрецедентними заходами торговельної війни" міністр називає і обмеження транзиту через російську територію українських товарів, призначених для Казахстану, Вірменії, Туркменії та Китаю. Київ шукає зараз альтернативні маршрути таких поставок, зокрема, через Грузію та Азербайджан.

"Обсяги нашого експорту, який йшов транзитом через Росію, - вказав Павленко, - не дуже великі, приблизно 440 млн доларів на рік. Все одно неприємно, транспортні витрати зростуть".

Відзначається, що в двох десятках павільйонів виставки, якій виповнилося рівно 90 років, свою продукцію представляють 1660 фірм з 65 країн. Серед них і 10 республік колишнього СРСР.

До речі, Росія, яка впродовж багатьох років була одним з найбільших офіційних учасників "Зеленого тижня" і орендувала чи не найбільший - другий - павільйон площею 6000 квадратних метрів, цього року займає всього 360 в п'ятому павільйоні. Російську експозицію з власної ініціативи організував менеджер німецького агентства виставкових послуг Юрій Носиков, що виконував у минулому таку роботу на замовлення російського міністерства сільського господарства.

Спостерігачі припускали, що неучасть Росії цього року пояснюється образою міністра сільського господарства Олександра Ткачова, ім'я якого занесено в персональний список санкцій ЄС. Російське посольство в ФРН це припущення підтвердило.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...