"Моляться" лише на Китай: У Росії почалася друга хвиля кризи. Бізнес і населення стали усвідомлювати реальність, - експерт

Економіку РФ може врятувати тільки зростання китайської економіки, впевнений російський експерт.

Євген Надоршин. Фото:www.business-gazeta.ruПекін зможе майже повністю вилучити надлишок, який тисне на ринок нафти і стабілізувати її до $ 50 за барель. Такий прогноз розвитку російської економіки на 2016 рік. зробив головний економіст консалтингової компанії "ПФ Капітал" Євген Надоршин, інформують Патріоти України з посиланням на Диалог.

"Уявіть собі на мить - у нас спад економіки 4%. За моїми дуже грубим оцінками, падіння продуктивності в цьому році у нас буде теж близько 3%. Замість того, щоб скорочувати неефективну зайнятість. Замість того, щоб активніше різати бюджети, ми вичікували. Вичікували якогось поліпшення, його не сталося і ось друга хвиля. Цей процес закономірний з тих очікувань, який сформувала в тому числі влада в публічному просторі ні на чому не засновані обіцянки.

У нас зараз якась друга хвиля цього погіршення ситуації, криза, коли бізнес і населення починають усвідомлювати реальність .. коли замутнена піаром свідомість прояснюється, і люди бачать - само собою нічого не відбувається і потрібно щось робити.

І це щось виливається у збільшенні безробіття, щось вилиється надалі в урізанні споживчих витрат, тому що процес ще не був завершений навіть виходячи з діапазонів близько 50 доларів за барель в моєму розумінні.

І цей процес буде продовжуватися в 2016 році і ніякого зростання в 16-му році не чекаю. У моєму розумінні, майже напевно, споживчі очікування диктують нам спад і в I, і в II кварталі 2016 і далі, не думаю, що щось покращиться. Тому мінус 2,5%

Ринок праці та споживачі будуть основною проблемою. Вони не готові тягнути. Вони зараз працюють на -5, потім будуть працювати на -3, -4 більше нічого в російській економіці економіку вгору не тягне.

Далі з приводу прибутку. Важливий момент. Є проблема між фактом статичної фіксації більшого прибутку і зростанням прибутку від основної діяльності. Я стверджую наступне, що основне зростання прибутку припадає не на основну діяльність компанії. А на валютні депозити, які лежать в російських і зарубіжних банках і їх переоцінка під балансом дає зростання прибутку.

Саме тому прибуток так чудово корельований з валютною переоцінкою, саме тому вона провалювалася влітку, тому що ми підходили і залишалися довгий час до рівня 50 рублів за долар. Від основної діяльності там прибутку зростання дуже мало ... ніхто не збирається ці гроші рухати. Вони лежать нерухомо на рахунках.

Немає ні найменшого натяку, що хтось готував би під це інвестиційний проект. Від основної діяльності у дуже великої кількості компаній зростання прибутку фактично немає. З поправкою на інфляцію його дуже часто просто немає.

Ми не вживаємо заходів, щоб боротися з тим, де ми опинилися. Китайці - пряма протилежність нас. У них начебто комуністичний режим та інше, але вони, усвідомлюючи неприємну реальність, вживають велику кількість заходів для боротьби з негативним становищем, де вони опинилися ... якщо все буде нормально, вони нам забезпечать 50 доларів за барель, що чекаю наступного року .

Хто в наступному році майже напевно, без ризику, точно передбачувано наростить свій обсяг свого експорту нафти - найбільший гравець на ринку - ми. Фактор ризику Саудівська Аравія, а ось певні дії щодо подальшого збільшення пропозиції схоже, відбудуться з нашого боку. Тільки ми агресивно працюємо.

У цих умовах, якщо не Китай, то мало що може врятувати нашу економіку. Зростання китайської економіки дозволить майже повністю вилучити той надлишок, який тисне на ринок нафти і стабілізувати її на ціні $50 і може бути з надією на зростання в 17 і 18 році ", - проаналізував ситуацію експерт.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...