Москва бреше: переговори щодо "Турецького потоку" припинені за ініціативою Анкари, - Ердоган

Туреччина наразі відчуває на собі всі "приємності" кремлівської пропаганди. Ердоган і його уряд постійно спростовують нові і нові вигадки "міністерства Правди" Росії.

Реджеп Ердоган. Фото: kavkasia.net.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що переговори з Росією щодо проекту газопроводу "Турецький потік" були припинені з ініціативи турецької сторони ще до кризи у відносинах з РФ. Про це заявив Ердоган, виступаючи в суботу на форумі "Тиждень інновацій в Туреччині" у Стамбулі, передають Патріоти України з посиланням на Прайм.

"Поки немає ознак, що проблеми між нами і Росією можуть відбитися на таких проектах, як АЕС "Аккую", газових проектах", - заявив президент. За його словами, "Турецький потік" був відкладений деякий час назад", і "таким чином, тут немає яких-небудь негативних обставин, обумовлених недавніми подіями".

3 грудня міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що проект будівництва газопроводу "Турецький потік" призупинено. Раніше джерело, ознайомлене з ходом переговорів, повідомляло, що обговорення проекту "Турецький потік" буде призупинено у зв'язку з припиненням діяльності міжурядової комісії Росія - Туреччина.

Підготовка міжурядової угоди з Туреччиною по "Турецькому потоку" здійснювалася в рамках російсько-турецької міжурядової комісії. Очікувалося, що міжурядова угода може бути підписана вже в грудні-січні. При цьому Росія вважала правильним підписання міжурядової угоди з Туреччиною по газопроводу "Турецький потік" відразу за двома його ниткам, а Туреччина - лише за однією.

Домовленість про будівництво газопроводу "Турецький потік" була досягнута в грудні 2014 року. Спочатку планувалося, що потужність чотирьох ниток газопроводу становитиме 63 млрд кубометрів газу на рік, з них 16 млрд буде поставлятися в Туреччину, а 47 млрд - на газовий хаб на турецько-грецькому кордоні.

У жовтні глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія поки обмежується будівництвом двох ниток "Турецького потоку", так як зростаючі потреби Європи в газі поки зможе закрити газопровід "Північний потік - 2". Тоді ж було оголошено, що переговори щодо підписання міжурядової угоди відкладаються через політичну ситуацію в Туреччині, де на той момент не був затверджений склад кабінету міністрів.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...