Москві варто забути про турецькі та південні потоки: Ізраїль завдав міцного удару по "Газпрому"

Підводний газопровід EastMed покликаний з'єднати газові родовища "Левіафан" (Ізраїль) і «Афродіта» (Кіпр) з континентальною Грецією і Італією.

Ізраїльський газ будуть постачати у Європу. Ілюстрація: РБК.

У вівторок, 5 грудня, представники Кіпру, Греції, Ізраїлю та Італії підписали меморандум про взаєморозуміння по будівництву найдовшого в світі підводного газопроводу між середземноморськими країнами. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на 7kanal.co.il.

На церемонії були присутні міністр енергетики Ізраїлю Юваль Штайніц і його колеги з Кіпру і Греції Георг Лаккотріпіс і Йоргос Статакіс, а також посол Італії на Кіпрі Андреа Кавалларі. Також був присутній заступник генерального директора Європейської комісії з енергетики Крістофер Джонс.

«Проект забезпечить прямий довгостроковий експортний маршрут з Ізраїлю та Кіпру до Греції, Італії та інших європейських ринків ... тим самим зміцнюючи енергетичну безпеку ЄС», - йдеться в спільній заяві.

Також зазначається, що чотири держави згодні виділити ресурси на дослідження, будівництво та експлуатацію амбітного проекту, який вважається технічно і фінансово життєздатним. Підводний газопровід EastMed покликаний з'єднати газові родовища "Левіафан" (Ізраїль) і «Афродіта» (Кіпр) з континентальною Грецією і Італією.

Через газопровід протяжністю близько 2 000 кілометрів на європейські країни планується поставляти 12-16 мільярдів кубометрів газу в рік. Оціночна вартість проекту складе приблизно 6 мільярдів доларів, а орієнтовний термін реалізації - 2025 рік. Варто зазначити, що крім цього Ізраїль розглядає можливість експорту газу в Європу через Туреччину, про що повідомляла The Jerusalem Post з посиланням на Штайніця.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...