Мрії скреп: "Газпром" захотів новий газопровід крізь Чорне море

"Газпром" підписав з італійською та грецькою компаніями меморандум про про організацію південного маршруту поставок російського природного газу в Європу.

Ілюстрація:ria.ru"Газпром", італійська Edison SpA і грецька DEPA SA підписали меморандум про постачання газу з Росії по дну Чорного моря через треті країни у Грецію і далі в Італію. Мова йде про організацію південного маршруту поставок російського природного газу в Європу, уточнили в російській компанії. Про це пише сайт ТСН, інформують Патріоти України.

"Сторони мають намір використовувати в максимально можливому обсязі результати робіт, проведених Edison і DEPA в рамках проекту ITGI Poseidon", – йдеться в повідомленні "Газпрому". ITGI (Interconnector Turkey–Greece–Italy) – газопровід в рамках проекту "Південний газовий коридор", який проходить з Туреччини через Грецію до Італії. Poseidon – проект будівництва морської частини газопроводу ITGI, який пройде по дну Іонічного моря і з'єднає транспортні системи Греції та Італії.

20 січня 2016 року "Газпром" повідомив про розірвання договору за проектом газопроводу "Південний потік": South Stream Transport, створена для будівництва морської частини газопроводу, погодилася звільнити "Газпром" від виконання всіх зобов'язань і розірвати договір поруки щодо "Газпром експорту".

Будівництво газопроводу до Європи "Південний потік" було призупинено Росією в грудні 2014 року. В якості причини називалася невизначена позиція Євросоюзу і влади Болгарії. Але проблеми з реалізацією проекту будівництва газопроводу почалися влітку 2015-го. Тоді ж у Москви й Анкари виникли розбіжності щодо розміру знижки на газ.

Як відомо, в грудні Путін оголосив про закриття проекту "Південний потік". Офіційною причиною припинення будівництва газової труби в обхід України російський президент назвав "неконструктивне" небажання Європи реалізовувати цей проект.

Замість "Південного потоку" російська сторона повинна була будувати аналогічний за потужністю "Турецький потік", який повинен забезпечити доставку російського газу до Європи через Туреччину. Однак після інциденту з російським Су-24, який збили турецькі військові, відносини між країнами різко погіршилися. Зокрема, Путін підписав указ про введення санкцій проти Туреччини.

Під ковпаком: Держава зможе відстежувати всі транзакції українців, - нардеп

понеділок, 29 квітень 2024, 19:58

Впровадження програми компенсації частини оплати за товари та послуги дозволить Державній податковій службі України відслідковувати транзакції громадян. Народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк заявив про це 29 квітня. "Нам вже не вистачає...

Скільки насправді коштує рубль? Економіст пояснив секрет стабільності російської валюти

понеділок, 29 квітень 2024, 19:47

Про курс російського рубля, як про ринковий результат, говорити безглуздо, оскільки у країні-агресорці він регулюється державою. Про це заявив доктор економічних наук, експрофесор Вищої школи економіки в Москві Ігор Ліпсіц в інтерв’ю "Главкому", переда...