МВФ намагається штучно підняти курс долара, - експерти

Зростання курсу долара восени є очікуваним, а прогнозувати курс гривні на наступний рік поки неможливо, вважають аналітики

Фото: blog.ubr.ua

Олег Жак, аналітик фінансових ринків, переконаний, що в Україні наступив психологічний імпульс для укріплення гривні, коли вирішилося питання щодо траншу від МВФ. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Freshnews. Інші експерти вважають: версії МВФ про "різке зростання долара у 2017 році" є просто методом штучного підвищення курсу американської валюти в Україні, а не прогнозом.

"Ми знову переживаємо традиційний осінній ріст курсу валют у співвідношенні до гривні. В літній період зменшується ділова активність в глобальній економіці, і тому коливання курсу валют незначні. Виняток становлять моменти зміни облікових ставок та інші ключові події, але, як правило, ніхто влітку такого не робить.Чому так сильно скаче гривня? Різкі скачки є наслідком дуже специфічної економіки України і дій регулятора (НБУ). Відповідно, коливання курсу валют не настільки прозоре і прогнозоване через кілька суттєвих факторів".

Важливим чинником також є завершення літньо-відпочинкового періоду. Якщо ми накопичували заощадження у валюті цілий рік, то витрачали ці заощадження в банківських обмінниках і просто на ринках в міняйлів. На жаль, не всі мають змогу відпочивати за кордоном і оплачувати тури у валюті, а тому доводилось «здавати» валюту за тимчасово зниженим курсом і поїхати хоча б на дачу. Що ми і спостерігали протягом літа.

Зараз, восени, цей період минув, і ми вернулись до коридору початку літа. І це теж закономірно. Люди почали підводити підсумки, отримувати чергову зарплату чи прибуток від підприємницької діяльності, і знову думати про чергове накопичення. Фактично — відновився баланс без спекулятивної складової на сезонному розпродажі.

Що ж насправді може вплинути на подальший курс, то це лише чергове надходження валюти в державу і поведінка НБУ. Мова не про експортерів, а про черговий транш від МВФ.

Психологічний імпульс для укріплення гривні настав 14 вересня, оскільки саме тоді рада Міжнародного валютного фонду вирішувала питання чергового траншу. Якщо кредит дають, то це буде означати, що Україна якось справляється зі своїми проблемами. Крім того, цей кредит дасть можливість розмістити єврооблігації під гарантії США на 1 мільярд доларів, що, водночас, дасть змогу отримати кредит від Євросоюзу на 0.6-1.2 мільярди євро. Зараз курс якраз і коливається в межах 1.2 євро за 1 долар США", - пише Олег Жак.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...