МВФ наполягає на підвищенні пенсійного віку для українців: Хто і коли буде виходити на пенсію

Якщо в Україні збільшити пенсійний вік до 65 років – кількість пенсіонерів зменшиться на один мільйон.

В Україні підвищуватимуть пенсійний вік. Фото: Вголос.

В Україні найнижчі пенсії в Європі, при цьому українці на заслужений відпочинок виходять раніше за всіх – в 60 років. Наразі Кабінет міністрів погоджує з МВФ черговий кредитний транш. Як заявив міністр Андрій Рева, одна з головних рекомендацій, на якій наполягають міжнародні партнери, – підвищення пенсійного віку. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вже заявляв про те, що планів переглядати вік виходу на заслужений відпочинок нині немає. Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, навіщо і як в Україні можуть підвищити пенсійний вік, передають Патріоти України.

Навіщо підвищувати пенсійний вік

У Європейському Союзі середній вік виходу на пенсію досяг 65 років. Більш того, Єврокомісія рекомендувала підвищувати пенсійний вік до 70 років. Німці вже зараз виходять на заслужений відпочинок в 67 років. З усіх європейських країн раніше за всіх пенсійний вік настає в українців – в 60 років. У Білорусії, за рішенням президента Олександра Лукашенка, пенсійний вік підвищили на п'ять років.

Підвищення пенсійного віку – вимушений крок, на який йдуть всі розвинені країни. Пов'язано це зі світовою тенденцією старіння населення. Покоління дітей скорочується – українці, як і європейці, не поспішають заводити великі родини, при цьому людей похилого віку не стає менше. Зараз в Україні співвідношення пенсіонерів і працюючих, які сплачують внески до Пенсійного фонду, – 11 до 10. Якщо ситуація не зміниться, за підрахунками Інституту демографії та соціологічних досліджень, вже 2050 року десять українців повинні будуть своїми податками утримувати 15 пенсіонерів.

Якщо в Україні збільшити пенсійний вік до 65 років – кількість пенсіонерів зменшиться на один мільйон. Якщо до 62 років – на 500 тисяч, підрахували в інституті.

"Міжнародні стандарти, наприклад конвенція про соціальний захист, припускають, що пенсійний вік в 65 років можна встановлювати незважаючи ні на які обставини. Насправді сказати, що прямих обмежень в міжнародній практиці немає. Низький пенсійний вік не сприяє тривалій тривалістю життя. Люди, які доживають до 60 років, з такою ж вірогідністю доживуть і до 63 років", – розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії Лідія Ткаченко.

Так, якщо щорічно підвищувати пенсійний вік на півроку, кількість українців, які виходять на пенсію, буде вдвічі нижчою.

Наразі ситуація в Пенсійному фонді (ПФ) критична, впевнений міністр соціальної політики Андрій Рева. Минулого року дефіцит фонду досяг 145 мільярдів гривень, цього року, згідно з прийнятим бюджетом, "дірка" в ПФ досягне 141 мільярдів гривень. На думку експертів, один із способів скорочення дефіциту – підвищення пенсійного віку.

Як пенсійний вік можуть підвищити в Україні

Кілька тижнів тому видання ЕП заявило про те, що їм вдалося роздобути проект меморандуму України з МВФ. За інформацією сайту, починаючи з липня цього року, пенсійний вік щорічно підвищуватиметься на чотири місяці для чоловіків, і на шість місяців починаючи з 2021-го для жінок. В результаті 2027-го пенсійний вік і чоловіків і жінок досягне 63 років.

Міністр Андрій Рева в коментарі того ж видання підтвердив, що МВФ вимагає підвищити пенсійний вік, однак Кабінет міністрів з цією вимогою не погоджується. "МВФ наполягає на включенні до проекту меморандуму пункту про підвищення пенсійного віку, – сказав Рева. – Ми категорично проти".

Аргументи "за":

  • Знизиться кількість пенсіонерів
  • Збільшиться кількість платників ЄСВ за рахунок тих, хто повинен був стати пенсіонером, але продовжить працювати
  • Скорочуються ризики бідності за рахунок тривалішого періоду роботи

Аргументи "проти":

  • Вікова дискримінація – українцям старше 60 років складно знайти роботу
  • Доведеться реформувати сфери зайнятості, медицини та освіти
  • Українці менше житимуть на пенсії

З точки зору МВФ підвищення пенсійного вік – нормально, пояснює старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. Така рекомендація, зазначає експерт, озвучувалася вже кілька разів.

Міфи про підвищення пенсійного віку

Міф №1: Українці просто не доживуть до пенсії. Потрібно враховувати не середню тривалість життя, а тривалість життя після 60 років. У середньому чоловіки живуть на пенсії 14,8 року, а жінки – 19,9 року. У зв'язку з цим, впевнена головний демограф країни Елла Лібанова, підвищувати пенсійний вік чоловікам не можна.

"Якщо у нас пенсійний вік 60 років, то наші чоловіки мають шанси прожити на пенсії майже 15 років. Якщо ми пенсійний вік піднімемо (чоловікам, – Прим. ред.) до 65 років, їм залишиться прожити всього 12 років. Це дуже мало, якщо вважати, що 40 років вони десь працюють і сплачують внески, це просто жорстоко. У жінок ситуація краща, у них були всі демографічні підстави підвищувати пенсійний вік до 60 років", – впевнена Елла Лібанова.

Міф №2: Пенсійний вік підвищать відразу. Навіть якщо уряд прийме рішення підвищувати вік виходу на пенсію, значною мірою це торкнеться тих поколінь, який виходитимуть на заслужений відпочинок через 15 років (підвищення відбувається поетапно).

Експерти радять: намітити підвищення пенсійного віку можна на наступне покоління, коли демографічна криза загостриться. Таким чином вдасться на час врівноважити кількість тих, хто починає працювати, і тих, хто виходить на пенсію.

Міф №3: Якщо підвищити пенсійний вік, вдасться ліквідувати дефіцит ПФ. Насправді підвищення віку виходу на пенсію незначно вплине на ситуацію. "Піднімати пенсійний вік – мертвому припарки", – говорить старший експерт Світового банку Олексій Случинський. За умови, що дефіцит досяг 141 мільярда гривень, зекономлений мільярд пенсійну систему не врятує.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...