Нафтовидобувним країнам доведеться повернутися в шалені 1990-ті: Нафта по $ 40 це ще не дно - експерт

Ціни на нафту протягом наступного року коливатимуться то вгору, то вниз.

Ілюстрація:tsn.ua

За найближчі півтора місяці нафта на світовому ринку може подешевшати ще на п'ять доларів за барель. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, повідомляють Патріоти України.

"Подолання позначки, нижче 40 доларів за барель — це ще не дно. Ціна на нафту буде знижуватися й надалі. Були прогнози, що дно - це 20 доларів за барель. Хоча ще півтора року тому "дном" вважали 80 доларів за барель. Різдвяно-новорічні свята в Європі та США тільки сприятимуть просадці ціни ще на два-п'ять доларів. Після цього вона знову підніметься вгору", - заявив експерт.

Гончар прогнозує, що ціни на нафту протягом наступного року коливатимуться то вгору, то вниз.

"Черговому зниженню ціни на нафту послужила остання сесія ОПЕК. Там не досягли домовленості про обмеження видобутку нафти, про скорочення квот. А навпаки.

Світ зрозумів, що ніякого дефіциту нафти не передбачається. Буде надлишок. Тому ринок відреагував відповідно. Заяви Ірану свідчать, що вони мають намір збільшувати видобуток нафти, і її експорт. Ціни то падатимуть, то підніматимуться. Коридор у 2016 році буде між 30 і 50 доларів", - сказав він.

Експерт зауважив, що ціна на нафту зросте у випадку катаклізму в Саудівській Аравії — одного з лідерів країн-експортерів нафти в світі. Тому Росія всіляко сприятиме цьому.

"Не виключаю російського удару на Катар. Росія вже публічно оголосила Саудівську Аравію — спонсором тероризму. Суспільство в цій країні демонструє певні ознаки внутрішньо-політичної слабкості.

Тому росіяни провокуватимуть внутрішньо-політичний конфлікт там. Іран там вже намагався розхитати ситуацію, але не вдалось. Не виключаю прямого воєнного удару, але витонченими методами.

Завдаватимуть економічної шкоди, зокрема спрямовуватимуть кібер-атаки на нафтовидобувну інфраструктуру", - зазначив Гончар.

Керівник енергетичних програм центру "Номос" наголосив, що для Росії настають скрутні часи через дефіцит надходжень із продажу нафти.

"За підсумками цього року Росія отримає вдвічі менше доходів від такого самого обсягу експорту нафти, як було минулого року. Це потягне за собою зниження цін і на нафтопродукти, і зменшення цін на газ.

А витрати, спричинені воєнними кампаніями, в тому числі й проти України, лише зростатимуть. Тому Росія наближає крах своєї економіки вже 2017 року", - підкреслив він.

Нагадаємо, сьогодні ціни на нафту еталонних марок перейшли від зростання до падіння. Котирування Brent впали нижче за позначку в 40 доларів за барель вперше з лютого 2009 року.

В українців почнуть забирати землю: Що потрібно оформити і які нюанси варто знати

вівторок, 7 травень 2024, 8:50

В Україні землю, на яку не оформлено право власності (невитребувана земельна частка), почнуть віддавати місцевим громадам. Початися цей процес має 1 січня 2025 року. Таким чином, українці або їхні спадкоємці, які не отримали відповідних документів, вв...

Комуналка в Україні виросте ще сильніше: У НБУ дали прогноз, що подорожчає швидше

вівторок, 7 травень 2024, 7:30

У найближчі кілька років українці зіткнуться із черговим подорожчанням комунальних послуг. При цьому через складну ситуацію в енергетиці вартість електроенергії зростатиме швидше, ніж решта послуг ЖКГ. Про це заявили аналітики Національного банку Украї...