Найбільше товарів Україна досі експортує до Росії

Друге місце в переліку належить Єгипту, третє – Китаю, четверте – Туреччині, замикає п'ятірку Польща.

Експорт. Фото: ICTSD

Росія досі лідирує в списку країн, куди Україна експортує свої товари. Про це в коментарі власному кореспонденту UAINFO повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, повідомляють Патріоти України.

Він підкреслив, посилаючись на офіційні дані, що експорт українських товарів за 11 місяців 2016 року зменшився на 7,2%. Таке падіння експерт пояснив продовженням торгово-економічної війти України і Росії протягом 2016 року.

«Як результат, у нас експорт із України до Росії за 2016 рік впав більше, ніж на 50%. Проте у переліку країн, куди Україна експортує товари, Росія посідає перше місце. Але падіння експорту суттєве», – зауважив О.Охріменко. Друге місце в переліку належить Єгипту, третє – Китаю, четверте – Туреччині, замикає п'ятірку Польща.

«У структурі експорту України 32% складає експорт до євроспільноти. У цьому році експорт України в держави ЄС виріс на 1%», – зауважив експерт. Він нагадав, що за 9 місяців 2013 року, коли ще не діяла Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, Україна постачила в країни СНД товарів і послуг на суму 14 мільярдів доларів.

«А за 9 місяців 2016 року, коли Угода діє, ми експортували в СНД усього 9,6% . Так, сьогодні ми постачаємо до євроспільноти на 32% менше продукції, ніж постачали до Угоди», – пояснив О.Охріменко. Угоду про зону вільної торгівлі, підкреслює він, Україна використала максимально.

«Раніше постачали продукцію, виготовлену із сировини, яку отримували в країнах СНД. Йдеться про хімічну продукцію, целюлозо-паперову і частково – про продукти переробки кольорових металів. Зараз цієї продукції не постачаємо. В результаті маємо такий показник. Проте сьогодні Україна почала більше постачати кукурудзи, трішки більше руди і олії», – пояснив О.Охріменко.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...