Наслідки безвізу з ЄС: В Україні зростуть зарплати

Протягом року оплата праці зросте на 100 доларів і більше

Фото: "РБК"Восени на українському ринку праці побільшало вакансій. Традиційно – робітничих професій та у сферу будівництва. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Сегодня.

У рекрутингових компаніях прогнозують, що тенденція продовжиться, і називають дві причини. Перша – середній бізнес (від кількох сотень до 1-2 тис. працівників) побачив стабільність і почав розвиватися. Друга – після кризи 2013-2014 років в Україну пішли невеликі інвестиції, першочергово – в харчову та легку промисловість, аграрний сектор.

Вакансій побільшало в медіасфері, науці та освіті та для тих, хто тільки починає кар'єру. Лідерами за кількістю вакансій залишаються IT-сфера, маркетинг і реклама, пропозиції для адміністративного та робочого (слюсарі, верстатники тощо) персоналу. Хоча тут і фіксують незначне падіння пропозицій.

"Лідерами з приросту вакансій продовжують бути робочі спеціальності та будівництво. Це не сезонний тренд, а тривала позитивна тенденція, пов'язана із загальним розвитком ринку праці після кризи. Тренд сезону: в топ-10 з'явилися вакансії для студентів", – каже HR-експерт Тетяна Пашкіна.

У регіонах найбільше пропозицій роботи в Центральній і Західній Україні. У Черкаській, Волинській, Полтавській, Хмельницькій та Закарпатській областях кількість вакансій зросла практично вдвічі порівняно з січнем, і ця тенденція продовжиться.

Нові робочі місця з'являються за рахунок точкових інвестицій іноземних компаній: наприклад, під Львовом нещодавно відкрили філіал японської фірми з виготовлення автомобільних сидінь, на Хмельниччині та Черкащині розширюють цехи з пошиття одягу. Зарплати швачок – 5-7 тис. грн, але це утричі-вчетверо менше, ніж платять за таку ж роботу в Польщі.

А ось у приморських регіонах продовжиться спад попиту на працівників, адже завершився курортний сезон. Також зменшується кількість пропозицій для банківських працівників – через зменшення мережі банків та ліквідацію самих фінустанов. Водночас розвиваються аптечні мережі, а в регіонах – недорогі точки громадського харчування.

Крім того, експерти прогнозують, що зарплати в Україні зростуть після запровадження безвізового режиму з Євросоюзом. Протягом року – на 100 доларів і більше. Таким чином роботодавці стимулюватимуть кваліфікованих працівників залишитися в Україні та не виїжджати на заробітки за кордон, у першу чергу в сусідні Польщу та Угорщину.

"Роботодавці в західних регіонах уже відчули цю тенденцію. За їхніми словами, вже зараз вони змушені підвищити зарплати різноробочим на будівництві до п'яти тисяч гривень, бо навіть підсобники почали звільнятися та їхати на заробітки в Польщу, а знайти нових не вдалося. Звісно, додадуть не всім, а тільки тим, де буде дефіцит робочої сили. Це, перш за все, легка промисловість та будівництво, причому як роботягам, так і інженерам, технологам", – говорить Тетяна Пашкіна.

Незалежний експерт ринку праці Юрій Поліщук каже, що трудова еміграція навряд чи буде масовою, а значить, не призведе до великого підвищення заробітків в Україні: "А в регіонах, де зарплати виростуть, піднімуться і ціни, постраждають бюджетники та пенсіонери".

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...