Не вестися на спокуси лоббістів-"хижаків" з ЄС: Збереження мораторію на експорт лісу дозволить збільшити ВВП України на $100 млн – економіст

В той же час, відсутність обмежувальних заходів на експорт лісоматеріалів призведе до скорочення ВВП України на 34 млн доларів.

Ілюстрація:Mukachevo Today

Впровадження в Україні мораторію на експорт необроблених матеріалів у поєднанні з прийняттям заходів щодо розвитку деревообробної промисловості дозволить скоротити промислову вирубку лісу в Україні на 44,3%, а також збільшити ВВП України більш ніж на 100 млн доларів. Про це у своїй статті пише кандидат економічних наук, експерт CMD-Ukraine Ігор Гужва, передають Патріоти України з посиланням на DT.ua.

Гужва посилається на дані дослідження, проведеного Державним науково-дослідним інститутом інформатизації та моделювання економіки. Наголошується, що згідно з дослідженням, завдяки мораторію та додатковим заходам обсяг виробництва української продукції деревообробної та меблевої промисловості зросте на 9,8%, а експорту — на 14,4%.

Очікуване зростання обсягу податкових надходжень від підприємств галузі в державний та місцевий бюджети становить 10 млн доларів, а обсяг збільшення ВВП України – 100,7 млн доларів. Обсяг ефективного перерозподілу доходів у національній економіці на користь деревообробної промисловості, при цьому, повинен скласти 45,3 млн доларів США.

Як вказує Гужва, відсутність обмежувальних заходів на експорт лісоматеріалів, згідно з дослідженням, призведе до зростання обсягів вирубки лісів на 6,6%, збільшення експорту необроблених лісоматеріалів на 15% і зменшення обсягів виробництва української деревообробної промисловості на 4,6% Податкові надходження в державний та місцевий бюджет, при цьому, можуть скоротитися на 3,3 млн доларів, а ВВП України – впасти на 34,3 млн доларів.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер повідомив, що Петро Порошенко в ході саміту Україна-ЄС у Брюсселі висловив намір зняти заборону на експорт деревини. "Це було наша умова. Як я розумію, це буде зроблено протягом наступних декількох тижнів, що дасть нам можливість надати наступний транш на 600 млн євро макрофінансової допомоги з нашого боку", - заявив він.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...