"Немає жодного аргументу для того, щоб їх скасувати": Стало відомо, коли ЄС продовжить санкції проти Росії

Європейські дипломатии побоюються, що пом'якшення позиції США буде використане Кремлем для послаблення позиції ЄС щодо санкцій.

Збитки у найближчий час росіянам гарантовані. Ілюстрація: Укрінформ.

ЄС у грудні ймовірно продовжить економічні санкції проти Росії, термін яких спливає наприкінці січня наступного року, однак подальше продовження після інавгурації Дональда Трампа – під питанням. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Reuters.

"Продовження санкцій має статися у грудні. Жодних змін ситуації на сході України… немає жодного аргументу для того, щоб їх не продовжувати" - сказав один з дипломатів. "Однак після інавгурації Трампа – хто знає, куди він заведе нас" - зазначив він.

За президентства Обами США також накладали санкції на РФ і закликали ЄС до єдності у цьому питанні. Попри це ефективність санкцій ставили під сумнів Італія, Угорщина, греція, Кіпр, які мають тісні ділові зв'язки з Москвою. Дональд Трамп під час виборчої кампанії заявляв про бажання покращити стосунки з Росією. Європейські дипломатии побоюються, що пом'якшення позиції США буде використане Кремлем для послаблення позиції ЄС щодо санкцій.

"Якщо після інавгурації Трамп дійсно піде на зближення з Путіним це може поглибити розбіжності всередині ЄС щодо Росії і може зробити збереження санкцій важчим" - заявив один з дипломатів у Брюсселі.

Інший дипломат зазначив: "ЄС має прийняти власне рішення у грудні, але складнощі почнуться, якщо у січні від США підуть сигнали про зміну їхньої політики. Це може похитнути єдність ЄС". Водночас дипломати стверджують, що доля санкцій протии Росіє не є пріоритетом для Трампа і для Європи майбутні відносини з НАТО мають більше значення.

"Санкції протии Росії можуть бути і не найбільшою рибкою на сковорідці. Головне питання у тому, якими будуть його кроки щодо НАТО, оскільки це матиме широкі наслідки для європейської безпеки, в тому числі і зв'язків з Росією" - зазначив дипломат. Нагадаємо, що Дональд Трамп під час кампанії неодноразово критично висловлювався щодо НАТО і наріжного каменя альянсу щодо захисту союзників у разі агресії.

У Кремля проблеми: Експерт із міжнародної економіки дав прогноз, коли у Росії закінчаться гроші на війну

вівторок, 7 травень 2024, 14:49

Держава-агресор Росія вихваляється, що санкції нібито не впливають на економіку, однак вже використала близько половини коштів з Фонду національного добробуту, зокрема і для ведення війни. Втім гроші і в ньому можуть закінчитися вже у 2025 році, переда...

Дефолт України можливий? Гетманцев розповів про найімовірніший сценарій, до якого вже готуються

вівторок, 7 травень 2024, 11:22

Власники євробондів України хочуть, аби Україна поновила обслуговування відповідних зобов’язань із наступного року (мова про суму до 0,5 млрд.дол. процентних платежів щорічно), передають Патріоти України. На фоні цього деякі ЗМІ почали ширити інформаці...