Олігарх-втікач Курченко зайнявся експортом українського вугілля з ОРДЛО до Туреччини (документи)

Перші поставки почалися ще в квітні, а набули системного характеру в травні-червні: зараз в Туреччині щомісяця розвантажується 5-6 суден, на борту кожного з яких прибуває до 20 тис тонн вугілля.

Ілюстрація:Begemot.media

Бізнесмен, який розшукується правоохоронними органами, засновник групи "ВЕТЕК" Сергій Курченко зайнявся експортними поставками вугілля українського походження. Про це Економічній правді повідомило джерело на ринку, передають Патріоти України.

За його даними, збут антрациту здійснюється переважно до Туреччини. Перші поставки почалися в квітні, а набули системного характеру в травні-червні: зараз в Туреччині щомісяця розвантажується 5-6 суден, на борту кожного з яких знаходиться до 20 тис тонн вугілля. Операціями з вугіллям, видобутим на окупованій території Донецької і Луганської областей, від імені Курченка займається ряд компаній. Найчастіше – ТОВ "Петролеум капітал", зареєстроване в Нижньому Новгороді, РФ.

За даними ЕП, вивіз вугілля з захопленої території України здійснюється через залізничне сполучення Квашино (Україна) – Успенська (РФ). Згодом зі станції "Успенська" вугілля залізничним транспортом поставляється до вузлової станції "Кізітерінка-експорт", з якої ведеться подача вантажів у порт Ростов-на-Дону. Ланцюжок руху українського антрациту можна простежити за однією з партій поставок, що проводилася під накладної № 0000983.

У супровідних документах до цієї партії зазначається, що через територію Росії антрацит поставляється в режимі транзиту (класифікується позначенням "31"), а країна походження вугілля невідома.

Після доставки вугілля в порт Ростов-на-Дону, воно було завантажене на судно Mega.

Звідти антрацит морем доставлений в порт Мерсін (Туреччина).

Згідно з аналізом якісних характеристик вугілля, проведеним в порту Ростова перед завантаженням на судно Mega, вміст сірки в ньому становить 2%, що відповідає рівню сірки в антрацитах українського походження і одночасно перевищує максимальний рівень (1,5%) її змісту в російському вугіллі.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...