Пішли перші обмеження: Молдова провокує митну війну з Україною

На всю українську м'ясо-молочну продукцію та цемент молдовський уряд ввів мита і встановив квоти на постачання для захисту внутрішнього виробника.

Ілюстрація:nash-sport.com Уряд Молдови ввів мита і встановив квоти на безмитні поставки м'яса, молочної продукції та цементу з України до 31 грудня 2016 року. Про це йдеться в повідомленні молдавського інформаційного порталу noi.md, передають Патріоти України.

Таке рішення прийнято на прохання молдовських виробників з метою захисту внутрішнього ринку від масового імпорту зазначеної продукції українського виробництва, який негативно позначається на розвитку відповідних місцевих галузей, завдає великої шкоди молдовським виробникам.

З України до Молдови можна буде поставити 1 тис. тонн молока та вершків, 1 тис. тонн ряжанки, кислого молока, йогуртів, кефіру, 750 тонн вершкового масла, морозива, сиру кисломолочного і сиру твердого, 200 тонн ковбас, сосисок, м'ясних субпродуктів, а також 500 тонн цементу без сплати митних зборів.

На всю українську м'ясо-молочну продукцію та цемент, що поставляються понад квоту, будуть стягуватися мита, які складуть від 10% до 20%.

При цьому мита на молоко наливом і сухе молоко, імпортовані в якості сировини місцевими виробниками і переробниками молока, стягуватися не будуть.

Мита будуть діяти до 31 грудня 2016 року.

Так, в 2015 обсяг імпорту українського кислого молока, молока, сметани, йогурту, кефіру виріс в 1,5 рази, сирів - на 33%, ковбаси, сосисок, інший м'ясної продукції - в 14 разів, морозива - на 20%, цементу - в 6 разів.

Зростання поставок до Молдови м'ясо-молочної продукції з України пояснюється введенням Росією ембарго на імпорт цієї продукції.

У цій ситуації українські експортери переорієнтувалися на інші ринки збуту і, в першу чергу, на ринок Молдови.

Обсяг експорту молдовського цементу на український ринок істотно знизився і практично призупинився в 2015. Це сталося через те, що неможливо забезпечити лояльну конкуренцію з українською продукцією, ціни на яку апріорі нижче завдяки більш дешевому виробництву. Також причиною послужило виключення де-факто українською стороною цементу з режиму вільної торгівлі шляхом невизнання сертифікатів про походження, виданих в Молдові.

У Мінекономіки Молдови вважають, що в цій ситуації через дискримінацію національних виробників слід вжити аналогічних заходів до українського цементу.

Оце так: Польща купує вугілля у компаній російського олігарха, якого особисто нагородив Путін

понеділок, 29 квітень 2024, 14:50

Попри санкції Європейського союзу, російське вугілля досі потрапляє до Польщі - через Казахстан. Так, одна з найбільших компаній-імпортерів вугілля до Польщі 2022 року уклала угоду із зареєстрованим у Швейцарії суб’єктом господарювання AB Energo AG, пе...

Чи чекають на Україну відключення світла або блекаути через російські обстріли: Шмигаль зробив заяву

понеділок, 29 квітень 2024, 14:26

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував, коли в Україні можуть статися масові відключення електроенергії через російські ракетні удари. Своєю думкою він поділився в ефірі телемарафону. "Це сенситивна інформація. Я би, звичайно, не хотів да...