​Половина родовищ РФ під загрозою: США збираються викреслити відсталу, диктаторську та агресивну Росію із нафтового бізнесу

Під технологічні обмеження проти російської нафтової галузі можуть потрапити всі проекти з видобутку, а не тільки шельфові і сланцеві, як в чинній редакції санкцій. Під ударом 45- 50% нафтовидобутку Росії у найближчі 10-15 років

Новий раунд санкцій США, закладений в «Закон про захист безпеки Америки від агресії Кремля», загрожує обернутися повноцінним колапсом для російської нафтової галузі, за рахунок якої країна понад півстоліття заробляє іноземну валюту, щоб імпортувати з Заходу технології, товари та споживчий стиль життя, зазначають Патріоти України.

У міру того, як старі, ще радянські родовища виснажуються, а нових великих покладів з легкого і дешевого видобутку виявити не вдається, російські нафтовики стають критично залежними від закордонних постачальників устаткування, таких як Schlumberger або Halliburton.

Уже зараз близько 60% всієї видобутої на Росії нафти, або 6,6 млн барелів на день, - це або важкодоступні запаси, або старі родовища, де обводненість перевищує 80%, підрахували аналітики Vygon Consulting.

«Для їх розробки потрібно буріння складних свердловин, - каже директор з держрегулювання ПЕК Vygon Consulting Дар'я Козлова. - Часто залучаються іноземні підрядники, використовуються закордонні технології та програмне забезпечення ».

Все це може бути перекрито санкціями згідно із законом DASKA, який в середині лютого внесли в сенат демократ Боб Менендес і республіканець Ліндсі Грем.

Згідно з документом, який напередодні опублікував Конгрес, під технологічні обмеження проти російської нафтової галузі можуть потрапити всі проекти з видобутку, а не тільки шельфові і сланцеві, як в чинній редакції санкцій.

Російські нафтовики не зможуть ні купити, ні орендувати, ні отримати іншим способом товари, послуги, технології і фінансування на суму понад 1 млн доларів.

Це ставить під загрозу як можливість підтримувати видобуток на старих родовищах, так і розробляти Східну Сибір, Арктику і шельф, за рахунок яких чиновники розраховують підтримувати нафтовий потік, що дозволяє Росії залишатися великим експортером «чорного золота».

Під ризиком санкцій знаходиться від 45% до 50% всієї нафти, яку Росія могла б добувати до 2030-35 рр, оцінює Козлова з Vygon Consulting.

Саме стільки - близько половини видобутку - Росія зараз спрямовує на експорт (5,2 млн барелів на добу з 11,3 на грудень).

Іншими словами, через 10-15 років санкції можуть обрушити нафтовий потік до рівнів, якого вистачить лише на те, щоб забезпечувати паливом внутрішні потреби, а річка нафтодоларів, яка живить бюджет, пересохне практично до дна.

Ситуація близька до критичної точки, і це визнається на рівні уряду РФ. Якщо нічого не робити, з 2022 року нафтовидобуток на Росії почне стрімко падати, а до 2035 року скоротиться майже вдвічі - з 553 до 310 млн тонн на рік, заявив у вересні глава Міненерго РФ Олександр Новак.

Через місяць проблема дійшла до рівня Ради Безпеки, який провів засідання, присвячене ризиків для ПЕК.

За його підсумками Путін заявив, що видобуток енергоресурсів «приносить Росії не тільки відчутні доходи, але і дозволяє залишатися одним з головних гарантів світової енергетичної безпеки», а санкції створюють «загрози» і «виклики» для такого стану речей.

Тоді ж Рада безпеки прийняв Доктрину енергетичної безпеки, в якій зажадав здійснити технологічний прорив в нафтовій галузі.

«Щоб було і наше обладнання, наші технології, програмне забезпечення і так далі. Тут проблема ця існує », - заявив секретар Радбезу Микола Патрушев, передає Фінанс.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...