Польща висловила черговий протест проти допуску "Газпрому" до газопроводу OPAL

Польська нафтогазова компанія PGNiG подала до Європейського суду позов проти Єврокомісії, що видала дозвіл "Газпрому", який має бути розглянутий в терміновому порядку.

Ілюстрація:jamestown.org

Польща готує "чергові правові кроки" в зв'язку з допуском російського газового монополіста компанії "Газпром" до європейського газопроводу OPAL. Про це пише Радіо Польща, інформують Патріоти України.

Як стало відомо, польська нафтогазова компанія PGNiG заявляє про чергові протести проти збільшення обсягу транспортування російського газу по трубопроводу OPAL. Заступник глави польської компанії Мацей Возняк сказав, що Польща планує "чергові правові кроки" в цій справі.

Минулого тижня компанія PGNiG висунула Європейській комісії 14 претензій у зв'язку з дозволом, виданим "Газпрому", на збільшення до 2033 року пропускної здатності газопроводу OPAL з 50 до 80%. Крім цього, PGNiG подала до Європейського суду позов проти Єврокомісії, який має бути розглянутий в терміновому порядку.

Рішення Єврокомісії призведе до того, що на першому етапі поставки блакитного палива з Росії по газопроводу Nord Stream виростуть на 17 млрд кубометрів газу в рік. Заступник глави PGNiG попереджає, що зростаюче домінування "Газпрому" загрожує східному регіону в Європі.

"Цей трубопровід повинен транспортувати газ з Nord Stream далі до Центральної Європи. Однак після оприлюднення деяких планів він повинен поставляти газ не тільки в Західну Європу, а й, перш за все, в Східну. Фактично це означає, що російський газ замість того, щоб надходити зі сходу до Центральної Європи, буде йти з заходу на схід, тобто Німеччина стане певним дистриб'юторським центром розподілу російського газу", - зазначив Возняк.

В даний час трубопровід OPAL протяжністю 470 км, проходить по північній Німеччині до кордону з Чехією. Він з'єднує Nord Stream з газотранспортною системою південного сусіда Польщі.

Раніше найбільша польська енергетична компанія PGNiG оскаржила в суді рішення Єврокомісії, яка схвалила виведення 50% потужностей газопроводу OPAL з Третього енергопакету, таким чином давши можливість "Газпрому" збільшити прокачку газу в Європу.

Згодом НАК "Нафтогаз України" поширив повідомлення про те, що рішення Європейської комісії про надання російському газовому монополісту "Газпрому" доступу до 30% потужностей газопроводу OPAL, що дозволяє об'єднати можливості "Північного потоку" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи в обхід України, призведе до фінансових втрат нашої країни як одного з ключових транзитерів газу до Європи, в розмірі не менше 290-320 млн дол. в рік, а транзит скоротиться на 10-11 млрд кубометрів палива на рік.

Сьогодні президент Петро Порошенко назвав помилковим рішення Єврокомісії про допуск "Газпрому" до газопроводу OPAL. За його словами, цей проект не має жодного економічного підґрунтя, а лише політичну складову з метою "продовжити гібридну війну, експансію, ембарго на торговельні відносини для того, щоб завдати економічної шкоди Україні та іншим країнам, які входять в ЄС".

Оце так: Польща купує вугілля у компаній російського олігарха, якого особисто нагородив Путін

понеділок, 29 квітень 2024, 14:50

Попри санкції Європейського союзу, російське вугілля досі потрапляє до Польщі - через Казахстан. Так, одна з найбільших компаній-імпортерів вугілля до Польщі 2022 року уклала угоду із зареєстрованим у Швейцарії суб’єктом господарювання AB Energo AG, пе...

Чи чекають на Україну відключення світла або блекаути через російські обстріли: Шмигаль зробив заяву

понеділок, 29 квітень 2024, 14:26

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував, коли в Україні можуть статися масові відключення електроенергії через російські ракетні удари. Своєю думкою він поділився в ефірі телемарафону. "Це сенситивна інформація. Я би, звичайно, не хотів да...