Понад норму - плати: Українцям обмежать придбання товарів в закордонних інтернет-магазинах

Купівлю товарів за кордоном можуть обмежити до трьох на місяць.

Ілюстрація:eizvestia.com

Міністерство фінансів взялося за детінізацію ринку поштових пересилань. Для цього напишуть окремий законопроект, який незабаром представлять громадськості і ринку. І хоч фінальна редакція документа поки знаходиться на розгляді Кабміну, Мінфін вже озвучив основні тези свого законопроекту. Про це пише Ubr, передають Патріоти України.

На сьогоднішній день держава дозволяє українцям замовляти за кордоном без додаткових податкових платежів товарів на суму не більше 150 євро. Ліміт, навколо якого було чимало скандалів, чіпати не стали. Зате чиновники запропонували обмежити кількість таких безмитних покупок трьома на місяць.

Тобто вже за четверту посилку з Aliexpress та інших закордонних магазинів доведеться заплатити податок в 20%. А щоб нічого не упустити, при фіскальній службі буде створена спеціальна інформаційна система. Вона стане відслідковувати, скільки покупок зробив той чи інший отримувач.

Ідентифікацією одержувачів займеться митниця або поштова служба. Ось тільки як саме звіряти дані - поки не вирішили. Перевірку можуть робити по паспорту або ідентифікаційному коду, оскільки дані паспорта можуть змінюватися. Який варіант виберуть чиновники, буде ясно в фінальному проекті закону.

Проект також дозволить раз на місяць ввозити товари ручною поклажею чи багажем без оподаткування на суму до 300 євро. Але лише за умови, що мандрівник перебував за межами України не менше доби. І такі кустарні імпортні операції він здійснює не частіше ніж один раз на 5 днів.

Якщо ж не дотримуватися правило «24 годин», в силу вступає інше обмеження: щодня можна буде ввозити без сплати податків товарів не більше ніж на 50 євро.

Разом з тим, хоч оглядати посилки митники мають право без обмежень, нинішньої кількості працівників митних органів вистачить на огляд не більше 5% відправлень. А для поштових та експрес-посилок цей відсоток і того менше, кажуть експерти. Так що оглядати посилки навряд чи стануть частіше.

Утім, не виключено, що під час надходження оперативної інформації від «доброзичливців», наприклад, про велику партію смартфонів, посилки будуть просто розгортати назад. Та й швидкість доставки замовлень може постраждати.

«Законодавчо дії митниці будуть однакові, що до, що після такого законопроекту. Зміниться тільки швидкість роботи - тепер кожну посилку доведеться перевіряти: скільки разів до цього завозив одержувач і чи не перейшов він дозволений ліміт. Це призведе до того, що одержувачі будуть тижнями чекати митного оформлення», - зазначив у розмові з UBR.ua президент Укр-Китай комунікейшн В'ячеслав Лисенко.

У Мінфіні запевняють, що контроль кількості посилок здійснюватимуть не на самому кордоні, а щоб не створювати черги та затримки, вже на території країни - кур'єрськими службами через запит в ДФС.

Чиновники стверджують, що нововведення не повинно торкнутися звичайних громадян, відзначаючи, що трьох покупок в місяць «для особистих потреб» має вистачити всім. А щоденним ввезенням товарів без сплати ПДВ і мита користуються переважно сірі імпортери з метою одержання надприбутку.

До слова, згідно з дослідженням, проведеним компанією GfK, українці отримують з-за кордону в середньому 10-13 посилок в рік. Середня вартість замовлення при цьому складає всього 1292 грн. Тобто встановлений ліміт значно перевищує реальне споживання. А зловживання з боку сірих імпортерів щорічно позбавляють скарбницю мільярдів гривень.

Отже, очікується, що підвищення прозорості імпорту товарів в Україну створить позитивні умови для виведення дуже великої кількості імпортних товарів з тіні, що дозволить наповнити бюджет за рахунок сплати митних платежів.

Ідея хоч і гарна, кажуть юристи, але залишається питання її імплементації та виключення корупційних моментів з боку Державної фіскальної служби.

«Під час недавнього зниження порогу оподаткування товарів, що доставляються з-за кордону, так само існувала думка, що це відіб'ється на покупцях дорогих товарів і представників малого бізнесу, які ввозять товари невеликими партіями, але це тільки спричинило за собою введення схем по дробленню партій ввезених товарів недобросовісними підприємцями без сплати обов'язкових податкових платежів», - зауважила юрист юридичної фірми «Місечко та Партнери» Юлія Демиденко.

Вже зараз експерти бачать можливі шляхи обходу законодавчої ініціативи Мінфіну. Наприклад, нічого не заважає вказувати одержувачами різних осіб. Щоб не виходити за позначені ліміти, посилки будуть отримувати різні люди по різним документам. Скажімо, попросити отримати товар можна друга, свата чи брата.

Реалізувати цю нехитру схему у випадку з більш-менш великими магазинами, які завозять товар у вигляді «посилок», буде куди складніше. Хоча і вони знаходять способи обійти всі обмеження.

«Багато магазинів провозять свої партії товарів в «сіру», але при цьому сильно лобіюють цей закон, щоб люди, не дай боже, не створювали їм конкуренції. Хоча на даний момент люди діють в межах законодавства, а магазини - ні», - говорить В'ячеслав Лисенко.

З імпортозаміщенням щось пішло не так: Понад 50% російських процесорів "Байкал" виявилися бракованими

четвер, 28 березень 2024, 12:53

Через провал кремлівської політики так званого «імпортозаміщення» більше половини російських процесорів Байкал виявилися бракованими. Констатувати це довелося російському пропагандистському виданню "Ведомости", передають Патріоти України. Як повідомляє...

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...