Попереду п'ять навал: "Енергетичні цунамі" можуть обвалити ціну на нафту до $10

Зниження вартості сонячної енергії і водню, здешевлення акумуляторів і зростання числа електромобілів та "розумних будинків" з роками чинитимуть все більший тиск на світові ціни на нафту.

Ілюстрація:UkrMedia

Віце-президент енергетичної компанії Engie Тьєррі Леперк допустив можливість обвалу цін після 2025 року через падіння попиту на нафту внаслідок вибухового розвитку альтернативної енергетики. У найближчі кілька років світ може пережити п'ять "енергетичних цунамі", в результаті яких ціна бареля нафти може впасти до $10. Про це повідомляє Bloomberg, інформують Патріоти України.

За словами Леперка, який курирує в Engie розвиток інноваційних технологій, з роками все більший тиск на світові нафтові ціни будуть надавати зниження вартості сонячної енергії і водню, здешевлення акумуляторів і зростання числа електромобілів і "розумних будинків".

"Навіть якщо попит на нафту буде рости до 2025, то після цього ціни можуть впасти до $10 [за барель], якщо на ринку трапиться значний спад попиту", - зазначив Леперк.

Колишній глава компанії Solairedirect (у 2015 році Engie купила її за €200 млн) підкреслив, що кількість електромобілів у світі (а так само кількість сонячних батарей і ємність акумуляторів) зараз змінюється по так званій J-кривій, коли за невеликим спадом слідує різкий підйом.

За словами Леперка, випуск нових моделей електромобілів, здатних долати на одній зарядці по 500 км, і збільшення числа зарядних станцій призведуть до того, що влада міст почне забороняти рух автомобілів з бензиновими і дизельними двигунами.

Топ-менеджер Engie вважає, що ще до 2025 року вартість мегават-години "сонячної" електроенергії в найбільш сонячних місцях світу може впасти до $10. В результаті виробництво водню стане не дорожчим від скрапленого природного газу.

"У нас з'явиться можливість доставляти [споживачам] енергію, вироблену з дуже низькими витратами в віддалених місцях", - пояснив Леперк.

Віце-президент Engie особливо відзначив розробку японською компанією Kawasaki Heavy Industries спеціального танкера для перевезення зрідженого водню, який планується доставляти в Японію з Австралії. За словами Леперка, протягом найближчого десятиліття будуть побудовані "сотні" таких танкерів.

Сама Engie вже до 2018 року планує витратити €1,5 млрд на розвиток технологій, пов'язаних з виробництвом водню, створенням мереж акумуляторів, які обслуговують цілі райони, і будівництвом "розумних" будинків, які заощаджують енергію.

"У найближчі місяці ми плануємо оголосити про перші проекти, інвестиції і потенційні придбання в цих областях", - пояснив Леперк, зазначивши, що мова йде про розвиток таких напрямків, де значний ефект може бути досягнутий при порівняно невеликих витратах.

Восени 2016 року головний економіст Renaissance Capital Чарльз Робертсон повідомив, що услід за падінням нафтових цін може послідувати (в 2018-2020 роках) демократизація політичних режимів Росії, Ірану і Венесуели.

Як відомо, 30 листопада 2016 року члени ОПЕК ухвалили рішення скоротити на початку 2017 року обсяг сукупного добового нафтовидобутку на 1,2 млн бар. У свою чергу 11 країн, які не входять в ОПЕК (в тому числі Росія) зобов'язалися з січня 2017 року сумарно скоротити обсяги видобутку нафти на 558 тис. бар./добу. Росія планує поетапно знизити видобуток в першому півріччі 2017 року на 300 тис. бар./добу.

На тлі заяв про майбутнє скорочення видобутку вартість бареля Brent з початку грудня виросла більш ніж на 10%, наблизившись на максимумі до $ 58. В ході сьогоднішніх торгів на біржі ICE ціна бареля Brent коливається в районі $ 55,5.

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...