Повернення на Батьківщину? Китайці "забирають" у РФ озеро Байкал

Влада РФ запевняє, що хоча у озері й знизився рівень води, китайське підприємство не зашкодить екології.

Озеро Байкал. Фото: www.turist-best.ru.

Китайська компанія буде експортувати в Піднебесну воду озера Байкал. Пекінські інвестори таким чином розраховують вийти в лідери на китайському ринку у цій галузі. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Российскую политику.

Проектна потужність підприємства - 2 млн. тонн води на рік. Товарний знак «Криниця Землі» вже зареєстрований китайською та англійською мовами в 12 країнах. У 2016 році виробнича потужність заводу складе до 50 000 тонн. До 2017 року буде розливатися по пляшках вже в десять разів більше - 500 000 тонн.

На проектну потужність в 2 млн. тонн води на рік інвестори мають намір вийти до 2020 року. Підприємство буде побудовано на березі озера в селищі Видріно. Угоду про продаж води Байкалу китайцям було укладено пекінськими підприємцями та урядом Бурятії ще навесні 2015 року.

Буквально через пару місяців після того, як найбільше в світі прісноводне озеро почало рекордно міліти. Рівень води знизився на 40 см в порівнянні з показником 2013 року, такий маловодний період був відзначений вперше за 60 років. До критичної позначки, після якої порушилося б енергозабезпечення, водозабезпечення і теплозабезпечення соціальних об'єктів і промислових підприємств регіону, у лютому залишалося близько 6 сантиметрів.

Прем'єр Дмитро Медведєв підписав постанову «Про граничні значення рівня води в озері Байкал в осінньо-зимовий період 2014-2015 року», згідно з якою допускається використання водних ресурсів озера нижче встановленого мінімального значення для господарської та іншої діяльності. Граничні рівні Байкалу обмежені вимогами постанови уряду РФ від 26 березня 2001 року.

Документ встановив мінімальний допустимий рівень води в 456 метрів (тихоокеанська позначка - ТО), максимальний - 457 метрів (ТО). Вже в середині березня рівень води в Байкалі становив 455,95 м. До травня рівень води знизився ще на десяток сантиметрів. Обміління озера призвело до того, що в колодязях прибережних сел зникла вода і висохли торфовища. Це викликало навесні-влітку численні пожежі в краї. Влада Бурятії підготувалася до введення надзвичайного стану.

Влада Бурятії стверджує, що забір води на продаж в КНР в заявлених інвесторами обсягах не завдасть шкоди екології краю. «За висновками науковців, без шкоди екосистемі Байкалу можна добувати до 400 млн тонн води на рік - це становить 0,5% видаткової частини водного балансу озера», пояснили у Фонді регіонального розвитку республіки. Бізнесменам з КНР федеральне агентство з водних ресурсів виділило квоту на видобуток до 3,5 млн. кубометрів води.

У регіоні вже розпочато роботу з проектування водозабору і виробничих цехів. Вирішуються питання з електропостачанням, будівництвом залізничної гілки для відвантаження продукції на експорт до Китаю. Весь проект оцінюється в 1,6 млрд. рублів. Працювати на підприємстві будуть близько 500 осіб, 70% штату складуть місцеві жителі.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...