Росіянам доведеться більше затягнути паски: Ціна на нафту прискорює падіння - попереду нові антирекорди

Ф'ючерси на сорт Brent до 11.57 мск подешевшали на 1,8% - до 59,44 долара за барель.

Ціни на нафту впевнено падають. Ілюстрація: соцмережі.

Аналітики прогнозують падіння цін на нафту до 40 доларів за барель у другій половині 2019 року, передають Патріоти України.

До цього є всі передумови. Це уповільнення економіки Китаю, а також скорочення споживання нафти в ЄС. В цілому потреби скоротяться, що також зупинить розвиток сланцевого видобутку, проте ненадовго.

Ціни на нафту падають другий день поспіль під вантажем макростатистики з Китаю, яка показала, що друга економіка світу гальмує під натиском торгової війни зі США. Вартість сорту Brent знову впала нижче 60 доларів за барель після того, як Мінкомерції КНР відзвітувало про різке скорочення зовнішньої торгівлі в грудні.
Обсяги експорту в доларовому вираженні скоротилися на 4,4%, рекордно за 2 роки, всупереч консенсус-прогнозу, який передбачав 2,5% росту. Імпорт впав на 7,6%, а по високотехнологічним товарам - на 14,9%. За підсумками року зовнішньоторговельний баланс Китаю стиснувся майже на третину - з 509,7 до 351,8 млрд доларів - і став мінімальним за 5 років.
Тому уповільнення китайської економіки - це вкрай негативний сигнал для всіх сировинних ринків, і перш за все нафтового, зазначає аналітик Vanda Insights Вандана Харі.
Ф'ючерси на сорт Brent до 11.57 мск подешевшали на 1,8% - до 59,44 долара за барель. Лютневі контракти на WTI впали на 1,4%, до 50,8 долара за барель.
З урахуванням того, що ринок «чорного золота» залишається в режимі надвиробництва, які в четвертому кварталі досягало 1,6 млн барелів на добу, будь-яке суттєве гальмування глобального зростання може призвести до різкого обвалу цін, попереджають аналітики Bank of America Merrill Lynch.
За їхньою оцінкою, щоб опустити котирування до 35 доларів за барель, буде досить уповільнення світової економіки з нинішніх 3,5% зростання в рік до 2%. У міру того, як доларові доходи китайської економіки знижуються, а ФРС США продовжує посилення політики, ключовим фактором стає здатність влади КНР зберігати стійкий курс юаня, говорить портфельний менеджер Aviva Investors Стюарт Рітсон.
Те ж справедливо і для інших країн, що розвиваються в Азії, які є ключовими імпортерами нафти. Майже всі валюти азіатських EM можуть ослабнути до кінця червня, прогнозує керуючий PIMCO Роланд Міт. Це, в свою чергу, вдарить по їх можливостям закуповувати нафту, оскільки імпорт в нацвалюті стане дорожче.
«На поточному тижні увагу учасників ринку привернуть щомісячні звіти щодо стану ринку нафти від ОПЕК і Міжнародного енергетичного агентства», - нагадує аналітик Nordea Денис Давидов. Негативні дані можуть опустити нафту до 58 доларів, прогнозує він.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...