Російське продуктове ембарго: що втратить і виграє Україна

Два роки тому така заборона стала би істотним ударом для економіки країни, але за час, що минув експортери встигли переорієнтуватися на нові ринки збуту.

Ілюстрація:ukr.media

Росія знову забороняє імпорт продуктів з України. Чи небезпечно це для наших виробників і що зараз Україна продає непередбачуваному сусіду?

Росія в черговий раз заявила про намір ввести з 1 січня продовольче ембарго відносно України. За словами міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва, причина - у приєднанні України до економічних та фінансових санкцій проти РФ і відкритті з початку 2016-го повноцінної зони вільної торгівлі з ЄС. Про це пише видання Ліга.Бизнес, повідомляють Патріоти України.

Однак, судячи із заяви чиновника, Росія більше боїться реекспорту через територію нашої країни товарів з інших країн, зокрема, з ЄС. "З високим ступенем ймовірності нам доведеться в односторонньому порядку захищати свій ринок від неконтрольованого доступу товарів через митну територію України, товарів з третіх країн, насамперед з країн Європейського союзу. Підстав для того, щоб зберігати нульову ставку митного тарифу з Україною, в такій ситуації ми мати не будемо", - сказав Улюкаєв.

Видання проаналізувало, наскільки в нинішніх умовах заборона на постачання продуктів у РФ відчутна для українських виробників. Виявилося: не дуже. Два роки тому така заборона стала би істотним ударом для економіки країни, але за час, що минув експортери встигли переорієнтуватися на нові ринки збуту.

КОРИСНІ ДАНІ

У вересні 2014 року президент Петро Порошенко підписав договір про Асоціацію України з ЄС. Економічна частина угоди повноцінно набуде чинності в 2016 році. До кінця 2015 року Україна в односторонньому порядку користується торговельними преференціями Євросоюзу. Офіційний Кремль не раз обурювався тим, що, будучи в зоні вільної торгівлі з СНД, Україна має намір шляхом виконання умов асоціації нівелювати торгові бар'єри з Євросоюзом.

У 2013-му Росія входила в топ-3 покупців української продукції за 49 товарними групами, а сумарний обсяг основного експорту продовольства перевищував $ 1,8 млрд. За підсумками 10 місяців 2015 РФ випала з основних покупців відразу по 30 позиціях, а оборот скоротився до $ 200 млн (дані ДФС).

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк оцінив можливі втрати вітчизняних виробників від ембарго в $ 600 млн. Якими розрахунками керувався глава Кабміну - не ясно. За даними ДФС, Росія продовжує входити в топ-3 покупців української продукції всього по 19 позиціях, причому поставки практично всіх товарів значно скоротилися. Помітні виключення - свинина (зростання в грошовому вираженні в 2,5 рази) і морожена яловичина. Тим не менш, у ряді груп (паста какао, м'ясо, вина) РФ залишається основним покупцем українських продуктів.

Видання розпитало аналітиків продовольчого ринку, наскільки серйозна для України загроза ембарго російської сторони, адже протягом двох останніх років влада РФ перманентно забороняла і дозволяла поставки продукції українських підприємств.

Особливо постраждала кондитерська галузь і молокопереробні підприємства: вже більше року, з літа 2014 року, на українські солодощі в Росії повне табу, а молочники не можуть налагодити фіксовані обсяги поставок з побоюванням чергового ембарго Росії.

Андрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)

- Подібні санкції принципово нічого не змінюють, адже український товар знаходив і буде знаходити свою дорогу на російський ринок. Так, звичайно, це вдарить по тепличниках (помідори, насамперед), по постачальниках яблук і по молочниках, а також, частково, по виробниках м'яса (забій ВРХ). Однак, позитивним моментом буде те, що наші компанії ще активніше стануть шукати можливості експорту цієї продукції в інші країни. Значить, стандарти якості будуть рости, оскільки у Росії були вельми невисокі вимоги до безпеки, асортименту і якості продукції.

З цієї ситуації Україна вийде з більш якісною продукцією, що експортується в більшу кількість країн світу. І, нарешті, Україна різко знизить залежність (практично до нуля) від одного з найменш стабільних і найменш передбачуваних ринків - Росії. Тому цінність наших продуктів для ринків РФ з часом, коли вони знову його відкриють, тільки зросте.

Немає причин боятися мит на поставки в РФ - їх платять усі інші. А Україна знаходиться ближче, виробляє продукти хорошої якості за прийнятною ціною, тому буде завжди конкурентною на цьому ринку.

Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації

- Незважаючи на те, що Україна і Росія досить глибоко пов'язані між собою в багатьох галузях економіки, наша держава робить все можливе, щоб диверсифікувати ринки. Повністю розірвати відносини з Росією за короткий час важко.

Якщо говорити тільки про аграрний сектор, то на експорті продукції через російські санкції Україна недоотримала більше мільярда доларів (за час війни-ред.). Співробітництво в рамках ЗВТ з ЄС не зможе повністю компенсувати втрати, адже європейський ринок не так потребує продукції з України, як російський. Тому для нас сьогодні є пріоритетом отримання сертифікаційних номерів Євросоюзу на харчову продукцію, яку ми зможемо безперешкодно постачати в інші регіони світу, без обмежень і відповідних додаткових сертифікацій, і таким чином, швидше розширювати географію експорту. Зможемо нарощувати поставки продукції в Китай, Індію і на азіатські ринки.

Ігор Остапчук, керівник експертної групи Українського клубу аграрного бізнесу

- Рішення РФ ввести ембарго для української продовольчої продукції кардинально не вплине на експортну орієнтацію агропромислової галузі, оскільки багато виробників з моменту конфлікту з Росією самостійно прийняли рішення про диверсифікацію ринку збуту. Експорт в РФ за підсумками 8 місяців займає тільки 1,9% загального експорту агропродукції в інші країни.

За 8 місяців ми експортували продуктів харчування до Росії на $ 171 300 000.

Безумовно, найбільше російське ембарго позначиться на вітчизняних виробниках, які експортували продукцію м'ясопереробних підприємств, виробниках напоїв (у тому числі алкогольних), олії соняшникової, какао продукції і овочів.

Російська блокада стимулює українські компанії використовувати можливості зони вільної торгівлі з ЄС. Хороший приклад: постачання м'яса курки в Голландію, яка сьогодні займає друге місце після Іраку з імпорту цього продукту з України - понад 10% загального обсягу. А ще рік тому туди поставлялися лише невеликі пробні партії.

Однак сьогодні виробник має можливість вибирати між Європою та Азією. Якщо пріоритетними є обсяги поставок і обсяг ринку, то, безумовно, азіатські ринки виходять на перший план. Європейський ринок до українських продуктів найчастіше більш вимогливий.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...