Саудівська Аравія приготувалася до нафти по $29

Якщо Саудівська Аравія зі своїм резервним фондом без проблем переживе період низьких цін на нафту, то Росія не може похвалитися подібним оптимізмом.

Видобуток нафти у Саудівській Аравії. Фото: ЖЖ.

29 доларів за барель нафти: саме виходячи з такої цифри сформовано державний бюджет Саудівської Аравії, що є найбільшим експортером даної сировини в світі, на наступаючий 2016 рік. Відповідні дані сьогодні, 29 грудня, були офіційно опубліковані Міністерством фінансів королівства, передають Патріоти України з посиланням на by24.org.

Зустрічати його на Аравійському півострові планують без особливого оптимізму. Міністерство фінансів запланувало бюджетний дефіцит у розмірі 87 мільярдів доларів. Доведеться урізати і витрати, оскільки доходи королівської скарбниці очікуються лише в розмірі приблизно 137 млрд. Це на 25 мільярдів менше, ніж у позаминулому 2014 році.

Правда, Саудівська Аравія заздалегідь розсудливо підстрахувалася. У цій країні ще в часи високих цін на нафту було створено резервний фонд, куди помістили близько 49 мільярдів доларів. Ці гроші дозволять Саудівській Аравії не скорочувати життєво важливі державні програми у випадку, якщо нафтові доходи різко зменшаться.

При цьому варто відзначити, що собівартість видобутку нафти на території Саудівської Аравії вкрай низька і становить близько 5-6 доларів за барель. Росія, вимушена видобувати нафту в суворих умовах Сибіру і Крайньої Півночі, ніяк не може похвалитися такими показниками: бочка чорного золота обходиться нафтовикам в середньому в 34-36 "зелених". Падіння світових цін на нафту нижче даної величини перетворює головне джерело експортних доходів Росії в причину серйозних збитків.

При цьому в своїх бідах Росія звинувачує, головним чином, саме Саудівську Аравію: буквально днями тут розповсюдили заяву, згідно з якою ринок обвалило саме збільшення видобутку цієї арабською країною на 1,5 мільйона барелів на день. Нагадаємо, що на світовий ринок нафти готується вийти і Іран, з якого США недавно зняли санкції. Крім того, в самих Сполучених Штатах скасовано ембарго на експорт нафти, що діяло останні 40 років. Це поза всяким сумнівом знизить світову ціну з сьогоднішніх приблизно 36 доларів за барель ще сильніше.

Якщо Саудівська Аравія зі своїм резервним фондом без проблем переживе період низьких цін на нафту, то Росія не може похвалитися подібним оптимізмом. Навіть за визнанням самих російських чиновників, 2016 рік стане останнім, коли ще можна буде брати гроші з федерального резерву. На 2017 рік їх вже не вистачить, і країну, швидше за все, чекає повне розорення.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...