Скільки і кому винні українці: Стало відомо, на що витрачає Україна кредити і як збирається їх повертати

На кожного українця припадає півтори тисячі доларів кредиту, кредитне навантаження на державу зростає, проте, як впевнені експерти, відмовитися від запозичень найближчим часом не вдасться.

Ілюстрація:The Kiev Times

Державний борг України без врахування останнього траншу від МВФ, за даними Мінфіну, досяг 66,59 мільярдів доларів. З огляду на, що в країні проживає 42,4 мільйона чоловік, кожен українець повинен приблизно 40 тисяч гривень. Про це пише Сегодня, інформують Патріоти України.

Як кажуть експерти, бажаний рівень боргу - не більше 60% від ВВП, в той же час держборг України наближається до позначки в 90%. Експерти впевнені, що боргове навантаження на бюджет занадто велике, однак відмовитися від кредитів на даний момент не можна.

Згідно з проектом бюджету України на 2017 рік передбачено, що держава витратить 790,3 млрд гривень, а заробить лише 721,4 млрд гривень. Нестачу коштів уряд компенсує за рахунок зовнішнього кредитування і приватизації.

Також згідно з проектом головного фінансового документа країни встановлено гранично допустимий обсяг держборгу на кінець 2017 року – 2,296 трлн гривень.

У Мінфіні розповіли, на що йдуть транші від МВФ та інших міжнародних фінансових організацій, які надають нам фінансову допомогу. Так, транші МВФ пішли на поповнення золотовалютних резервів і до державного бюджету.

Фінансова допомога від Світового банку була витрачена на фінансування політики розвитку (програми соціально-економічного розвитку, зміцнення матеріально-фінансової бази). Кредит від ЄБРР Україна витратила на закупівлю газу.

Гроші від Євросоюзу також пішли до держбюджету України. Фінансову допомогу від США витратили на обслуговування вже наявних кредитів і проведення реформ.

Щоб відмовитися від активного запозичення, необхідно залучати іноземні інвестиції і розвивати економіку. Вже зараз, як відзначають експерти, Україні складно обслуговувати свій зовнішній борг.

Скорочення зовнішнього боргу в перспективі пов'язано зі стійким і довгостроковим економічним зростанням. Домогтися такого зростання, не вирішивши цілий комплекс накопичених міжнародних і внутрішньополітичних проблем, буде вкрай складно.

Фінансування пенсій в Україні опинилося під загрозою? Що кажуть у Кабміні

вівторок, 30 квітень 2024, 16:43

Низка подій в останні місяці привела до того, що під загрозою опинилися не тільки виплати другої пенсії українцям, але й фінансування пенсій та соціальних виплат в Україні в цілому, передають Патріоти України. І головна причина виникнення такої ситуаці...

Українці переходять на безготівкові операції на рівні з Західною Європою: Що це означає

вівторок, 30 квітень 2024, 15:54

Українці активно користуються безготівковими операціями, виконуючи в середньому 90 транзакцій з платіжними картками та 41 кредитний переказ протягом півроку. Ця тенденція виходить за рамки країн Європи, переважаючи такі країни, як Франція та Німеччина....