Скрепи говорили, що це їм тільки на користь: Експерти оцінили збитки Росії від санкцій

За оцінкою Мінекономрозвитку РФ, за два роки дії продовольчого ембарго ціни на продовольство зросли більш ніж на 30%, випередивши інфляцію в 1,2 рази.

Росія вимагає скасувати санкції. Фото: www.5.ua.

Президент Росії Володимир Путін зажадав скасувати всі антиросійські санкції, введені США, в обмін на продовження угоди про утилізацію плутонію. Також глава РФ вимагає компенсувати Росії збиток від санкцій і навіть її власних контрсанкцій, передають Патріоти України із посиланням на російські ЗМІ.

Через фінансові санкції Росія з другої половини 2014 року недоотримує $280 млрд припливу капіталу, втрати чистого припливу – $160-170 млрд, у тому числі прямих інвестицій – $85 млрд, порахували Овсій Гурвич та Ілля Прилепський з Економічної експертної групи (ЕЕГ).

"Вплив санкцій не тільки прямий: фактично вони торкнулися всіх російських компаній і банків. Скорочення прямих іноземних інвестицій, зниження можливостей для позик, зменшення припливу капіталу на ринок держборгу збільшують ефект санкцій приблизно втричі, порахували Гурвич і Прилепський. У 2015 р. прямі інвестиції у Росії скоротилися в порівнянні з 2013 р. на порядок – до $6,5 млрд проти $70 млрд", - йдеться у повідомленні.

За оцінкою експертів Центробанку, санкції гальмують ВВП на 0,5–0,6 п. п. на рік, експертів ЕЕГ – на 0,4–0,6 в. п. Вплив санкцій також було посилено падінням ціни нафти. Вплив сумарного ефекту санкцій і контрсанкцій МВФ оцінював в 1-1,5 п. п. зростання ВВП Росії у рік. За оцінкою Мінекономрозвитку РФ, за два роки дії продовольчого ембарго ціни на продовольство зросли більш ніж на 30%, випередивши інфляцію в 1,2 рази. Імпортозаміщення поки супроводжується зростанням цін й оплачується споживачем. Раніше повідомлялося, що Путін може поновити дію договору між РФ і США про утилізацію плутонію, якщо Вашингтон скасує закон Сергія Магнітського, скасує всі санкції щодо Росії, а також компенсує збитки Росії від цих санкцій, у тому числі "втрати від введення вимушених контрсанкцій щодо Сполучених Штатів Америки".

Туристичний сезон у Туреччині розпочався з рекордною кількістю туристів, але не російських

четвер, 9 травень 2024, 13:18

Сезон відпочинку у Туреччині, зокрема у Анталії, розпочався з рекордної кількості відпочивальників – за чотири місяці курорт уже відвідали понад 2,5 млн туристів. Про це пише видання Hurriyet, передають Патріоти України. За прогнозами голови Асоціації ...

Україна відмовиться від готівки? Стало відомо, чи переводитимуть усі розрахунки в безготівку

четвер, 9 травень 2024, 6:56

Найближчим часом Україна не відмовлятиметься повністю від готівки - навіть попри те, що частка карткового розрахунку постійно зростатиме. Серед причин - відсутність необхідних умов цього. Зокрема, повного покриття країни інтернетом 4G. Про це OBOZ.UA р...