"Солодкий" експорт: Україна розширює свою присутність на світовому ринку цукру - Bloomberg

Поки що Україна знаходиться за межами першої десятки найбільших постачальників цукру у світі.

Ілюстрація:ua.112.ua

У міру зростання обсягів виробництва Україна розширює свою присутність на світовому ринку цукру, і в цьому році експортує цього продукту більше, ніж за останні два десятиліття. Про це пише видання Bloomberg, передають Патріоти України, продовжуючи:

Обсяги експорту в сезоні 2016-17гг., ймовірно, складуть близько 500 000 метричних тонн, оскільки виробництво значно перевищує внутрішній попит, відзначає Микола Ковальський, головний директор з розвитку "Astarta Holding N.V." - найбільшого агропромислового холдингу країни, що займається в основному обробкою цукрових буряків. Це стане найвищим показником з 1997-98 років, про що свідчать дані Департаменту США по сільському господарству.

Обсяги виробництва почали зростати після того, як в поточному році фермери розширили площі посівів цукрових буряків приблизно на одну п'яту, а також, як зазначає Ковальський з "Astarta Holding N.V.", внаслідок підвищення ефективності функціонування переробних заводів. Надлишкова пропозиція на внутрішньому ринку дозволить Україні, на частку якої досі припадала лише невелика частина світового експорту, організувати продаж цукру в цьому сезоні більш ніж в 20 країн, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу. Традиційно Україна експортувала цукор в основному в країни колишнього Радянського Союзу.

"Україна стає великим гравцем на міжнародному ринку цукру", - повідомляє Ковальський. "У майбутньому ми зможемо досягти стійкої присутності нашої країни на ринку".

Навіть якщо український експорт збільшиться до 500 тисяч тонн, це складе лише 2% від очікуваного обсягу поставок з Бразилії - найбільшого експортера цукру відповідно до даних Департаменту США по сільському господарству. Поки що Україна знаходиться за межами першої десятки найбільших постачальників.

За оцінками Міжнародної організації по цукру виробництво цього солодкого продукту в країні у 2016-17 роках зросте на 21% - до 1,93 мільйона тонн. Ці цифри перевищують прогноз "Astarta Holding N.V.", де очікують збільшення обсягу виробництва до 1,7 млн - 1,8 млн тонн, і рівня внутрішнього споживання в загальному обсязі до 1,6 мільйона тонн.

Стабілізація контрактів?

Зростання українського експорту може допомогти послабити напругу на світовому ринку білого цукру, ціни на якому зараз вже майже досягли чотирирічного максимуму. У той час, як український цукор ніколи не використовувався при укладанні контрактів ICE Futures Europe в Лондоні, було висловлено припущення, що при збільшенні поставок це може стати можливим. Особливо з огляду на той факт, що український чорноморський порт Одеса є одним із затверджених пунктів доставки цукрової біржі.

Те, що український цукор вийде на біржу, може мати хороший ефект, оскільки він, найчастіше, торгується при "завищених знижках" в Лондоні, сказав Албан Байлблед, трейдер біржі сировинних товарів в Амстердамі.

Тільки близько 10% продукції України відповідає колірним характеристикам фондової біржі, говорять в "Astarta Holding N.V.". Існує також ряд питань з приводу якості та забезпечення безперебійного відвантаження товару, додає Байлблед.

Україна, запаси цукру якої на початок цього сезону склали, щонайменше, 250 тисяч тонн, частково орієнтується на ринки Близького Сходу, Азії та Африки, говорить Ковальський.

Як збільшити розмір своєї пенсії українцям: У Кабміні дали пояснення

неділя, 12 травень 2024, 21:22

Аби в майбутньому отримувати вищу пенсію, українці мають можливість купити страховий стаж. Причому зараз цю процедуру можна зробити в режимі онлайн, не відвідуючи державні установи. Детальні роз'яснення надали у Кабміні. Так, громадяни повинні укласти ...

Не пропустіть! У українців забиратимуть землю - для правильного оформлення лишились лічені місяці

неділя, 12 травень 2024, 9:57

В Україні земельні паї, на які досі правильно не оформили право власності, забиратимуть та віддаватимуть місцевим громадам. Цей процес розпочнуть 1 січня 2025 року. Уповноважений ВР України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що цей термін треба про...