США-ЄС-Іран: Світовий ринок нафти обійдеться без Росії

Іран вільний від санкцій і повертається на світовий нафтовий ринок. До того ж отримує доступ до заморожених активів (100 млрд. доларів) і приступає до збільшення експорту нафти.

Іран приступає до збільшення експорту нафти. Фото: 112.uaПрес-служба Білого дому оприлюднила документ, в якому повідомляється: президент США Барак Обама підписав поправки до закону про національну безпеку, згідно з якими Сполучені Штати більше не перешкоджатимуть продажу іранської нафти, пишуть Патріоти України про інформацію сайта Нескучные новости.

"Відповідно Спільному всеосяжному плану дій (угода з іранської ядерної проблеми) Сполучені Штати більше не будуть сповідувати підхід, який повинен був вести до скорочення продажу Іраном сирої нафти. Дії Сполучених Штатів покликані реалізувати зобов'язання, взяті ними в рамках СВПД, вступило в силу після того, як Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердило, що Іран здійснив ключові кроки, пов'язані з його ядерною програмою", - йдеться в документі, підписаному Обамою.

Історична угода по Ірану, що передбачає зняття санкцій з цієї країни, була підписана в липні 2015 року. Синхронні рішення, які дозволили б розпочати процес зняття санкцій з Ірану, підписали 18 жовтня США і ЄС.

16 січня нинішнього року Іран позбувся більшості накладених на країну санкцій - в цей день МАГАТЕ представило доповідь, підтвердивши готовність влади країни реалізувати створену для неї шляхом довгих переговорів програму по значному зниженню ядерного потенціалу. Пізніше ЄС і США підтвердили зняття з Ірану економічних і фінансових санкцій, пов'язаних з його ядерною програмою. Вже 8 лютого Іран відправив перший танкер з нафтою в Європу.

Минулого місяця США відправили першу партію скрапленого природного газу (СПГ) в Європу. Танкер Creole Spirit з партією в 98 000 т СПГ із заводу Sabine Pass в Луїзіані відправився до берегів Португалії. Покупцем вантажу, за даними Bloomberg, є найбільша нафтова компанія країни Galp Energia SGPS SA. У поточному році США почнуть поставки СПГ в Литву, що також стане ударом по "Газпрому" і Росії в цілому.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...