США-ЄС-Іран: Світовий ринок нафти обійдеться без Росії

Іран вільний від санкцій і повертається на світовий нафтовий ринок. До того ж отримує доступ до заморожених активів (100 млрд. доларів) і приступає до збільшення експорту нафти.

Іран приступає до збільшення експорту нафти. Фото: 112.uaПрес-служба Білого дому оприлюднила документ, в якому повідомляється: президент США Барак Обама підписав поправки до закону про національну безпеку, згідно з якими Сполучені Штати більше не перешкоджатимуть продажу іранської нафти, пишуть Патріоти України про інформацію сайта Нескучные новости.

"Відповідно Спільному всеосяжному плану дій (угода з іранської ядерної проблеми) Сполучені Штати більше не будуть сповідувати підхід, який повинен був вести до скорочення продажу Іраном сирої нафти. Дії Сполучених Штатів покликані реалізувати зобов'язання, взяті ними в рамках СВПД, вступило в силу після того, як Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердило, що Іран здійснив ключові кроки, пов'язані з його ядерною програмою", - йдеться в документі, підписаному Обамою.

Історична угода по Ірану, що передбачає зняття санкцій з цієї країни, була підписана в липні 2015 року. Синхронні рішення, які дозволили б розпочати процес зняття санкцій з Ірану, підписали 18 жовтня США і ЄС.

16 січня нинішнього року Іран позбувся більшості накладених на країну санкцій - в цей день МАГАТЕ представило доповідь, підтвердивши готовність влади країни реалізувати створену для неї шляхом довгих переговорів програму по значному зниженню ядерного потенціалу. Пізніше ЄС і США підтвердили зняття з Ірану економічних і фінансових санкцій, пов'язаних з його ядерною програмою. Вже 8 лютого Іран відправив перший танкер з нафтою в Європу.

Минулого місяця США відправили першу партію скрапленого природного газу (СПГ) в Європу. Танкер Creole Spirit з партією в 98 000 т СПГ із заводу Sabine Pass в Луїзіані відправився до берегів Португалії. Покупцем вантажу, за даними Bloomberg, є найбільша нафтова компанія країни Galp Energia SGPS SA. У поточному році США почнуть поставки СПГ в Литву, що також стане ударом по "Газпрому" і Росії в цілому.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Такого ще не було! Польща фіксує радикальні зміни на ринку праці

п’ятниця, 26 липень 2024, 22:30

У Польщі кількість безробітних упала до мінімуму 1990 року. Про це пише Wpost, посилаючись на дані Центрального статистичного управління (GUS), передають Патріоти України. Так, у Польщі значно скоротився рівень безробіття. Так мало людей без роботи, як...