"Свиньи вы, а не верноподданные": Уряд Путіна звинуватив росіян у тому, що ті не вірять офіційній статистиці "покращення"

Розрив між цифрою від Росстата і показником, який отриманий з опитувань населення, досяг рекорду: спостерігається інфляція вище офіційної в 4,5 рази.

Ілюстрація:5 канал

У Росії продовжує збільшуватися розрив між офіційною інфляцією, яку фіксує Росстат, і темпом зростання цін, який спостерігають громадяни країни. У жовтні, згідно Росстату, інфляція встановила новий пострадянський мінімум в 2,7%. За рік зростання споживчих цін сповільнилося в 2,2 рази, а з середини літа - на 0,6 процентного пункту. Про це йдеться на сайті Finanz.ru, передають Патріоти України.

І хоча рекордно низькі значення держстатистика фіксувала 6 місяців поспіль, самі споживачі цього не помітили.

Опитування, проведене ЦБ, показало: якщо в першій половині року люди бачили невеликі ознаки уповільнення інфляції (її спостережуваний рівень впав з 14% до 11,9%), то в другому півріччі цей процес майже зупинився.

За літо показник знизився всього на 0,6 процентного пункту, а в серпні, вересні та жовтні росіяни оцінили інфляцію практично на одному рівні - 11,2-11,3%.

В результаті розрив між цифрою від Росстата і показником, який отриманий з опитувань населення, досяг рекорду: спостерігається інфляція вище офіційної в 4,5 рази.

"Таку динаміку можна назвати випадковою", - відзначають в огляді аналітики Райффайзенбанку: погіршилися майже всі ключові компоненти опитування ЦБ.

Інфляційні очікування населення зросли другий місяць поспіль - до 9,6% на горизонті за рік. Індекс споживчих настроїв впав вперше за півроку як по оцінці поточної ситуації, так і за очікуваннями на майбутнє.

Частка тих, хто заявив, що сімейні витрати продовжують рости, збільшилася з 14% до 17%; частка тих, кому не вдалося відкласти нічого за останній місяць, зросла з 66% в серпні до 73% у вересні і 72% в жовтні. Значення вище ЦБ фіксував останній раз лише в січні 2016- го, коли курс долара перевищував 80 рублів на тлі обвалу цін на нафту.

Населення відмовляється бачити перемогу над інфляцією просто тому, що люди "поки ще не можуть" в це "повірити", стверджує ЦБ.

"Звичайній людині складно зрозуміти, як змінюється інфляція в цілому", -пояснює позицію центробанку керівник експертної групи Департаменту грошово-кредитної політики Банку Росії Зоя Кузьміна: так, ціни на цукор, згідно зі статистикою впали за рік на 20%, а люди в ході опитування заявили, що бачать їх зростання.

"Цей результат підтверджує, що всім нам знадобиться трохи більше часу, щоб звикнути до низької інфляції", - робить висновок Кузьміна.

Насправді це звикання може не відбутися ніколи; інфляція від Росстата - це відірваний від життя показник, говорить старший аналітик «Альпарі» Анна Бодрова: служба держстатистики традиційно моніторить вузьку групу товарів, яка практично не враховується споживачем на полицях магазинів - це велика розфасовка продуктів без бренду, а не ті упаковані товари, які з'являються на полицях магазинів.

"Офіційний індекс інфляції, що надається Росстатом, є не стільки статистичними, скільки економіко-політичним показником", - пояснюють експерти «Ромира».

Від того, який рівень інфляції розрахує Росстат, залежить, наприклад, обсяг індексації пенсій і соціальних допомог. Кожен процентний пункт офіційно визнаного зростання цін вимагає збільшення витрат бюджету на 70 млрд рублів на рік, говорив раніше глава Мінфіну Антон Силуанов.

Ніж у спину росіянам: Туреччина готує багатомільярдну угоду з компанією зі США

неділя, 28 квітень 2024, 19:05

Туреччина веде переговори з американською енергетичною компанією ExxonMobil для укладення багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Анкара прагне обмежити свою залежність від російських енергоносіїв, зазначають Патріоти України. Мін...

Скандал набирає обертів: Італія викликала посла Росії на килим через привласнення бізнесу

неділя, 28 квітень 2024, 11:52

Міністерство закордонних справ Італії викликало посла Росії у Римі після того, як Москва передала дочірню компанії італійської групи Ariston Thermo Group державному енергетичному гіганту "Газпром". Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анто...