Тарифи знову піднімуть: Корольчук назвав точну ціну на газ для українців з 1 травня

Підвищення ціни газу для внутрішніх споживачів до вартості імпортного палива - умова надання кредиту МВФ.

Із 1 травня в Україні збільшиться тільки "соціальна" ціна на газ. Фото: economics.unian.net.

Із 1 травня в Україні збільшиться тільки "соціальна" ціна на газ. Таким чином, кубометр палива буде коштувати 5,50 грн замість 3,60 грн для населення і 2,99 грн - для централізованих котелень. Про це розповів голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Нинішні тарифи на газ для населення 7,19 гривень за кубометр і пільговий тариф 3,60 гривень за кубометр не є економічно обґрунтованим. Ні "Нафтогаз", ні Міненерго не надали роз'яснення, чому саме такою має бути ціна. Газ українського видобутку коштує 3,5 грн за кубометр. Його використовує населення в приватних будинках. Багатоповерхівки опалюються централізовано, котельні спалюють імпортний газ", - зазначив експерт.

Він наголосив, що підвищення ціни газу для внутрішніх споживачів до вартості імпортного палива - умова надання кредиту МВФ.

"Там вважають, що різниця в тарифах з'їдає багато бюджетних коштів. МВФ діє згідно з інструкцією. І настійно рекомендує скорочувати бюджетний дефіцит, щоб мати гарантії повернення кредиту", - заявив Юрій Корольчук.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...