Те, про що не люблять згадувати на Печерську: МВФ порахував втрати українців від корупції

Якщо у європейських країнах за останні 10 років рівень корупції поступово знижувався, то в Україні “не було покращення”, а від 2012 року спостерігалося навіть погіршення ситуації.

У МВФ були вражені розмірами української корупції. Фото: Hyser.

У МВФ повідомили, що при нинішньому рівні корупції в Україні до 2040 року доходи українців не перевищуватимуть третини від середнього показника ЄС, передають Патріоти України.

“Рівень корупції в Україні є надзвичайно високим. Це може серйозно підірвати перспективи економічного розвитку, зокрема й, стримуючи приватні інвестиції”, – повідомляє BBCUkraine посилаючися на матеріали МВФ, оприлюднені після виділення Києву чергової порції кредиту за програмою розширеного фінансування.

У МВФ визнають, що останнім часом українська влада здійснила низку кроків, що відповідають кращим європейським “рецептам” боротьби із корупцією. Водночас у фонді вказують на кілька “специфічних” для України викликів. Серед них – “концентрація політичної та економічної влади у невеликої групи людей, що може стримувати ефективність антикорупційних зусиль”.

У своєму дослідженні експерти МВФ визнають, що корупцію досить важко виміряти цифровими показниками. А відтак, для порівняння вони використовували як дані бізнес-опитувань, що проводить Світовий банк, так і дані про політичний бік корупції із Міжнародного індексу корупційних ризиків (International Country Risk Guide).

МВФ порівняв ситуацію в Україні із країнами з низькими та середніми доходами, країнами Центральної, Східної та Південної Європи, а також із країнами ЄС. У чотирьох міжнародних індексах за 2015-2016 роки, які оцінюють рівень корупції, місце України виявилося значно нижчім, ніж навіть в інших країнах із низькими та середніми доходами. Розрив із європейськими країнами є ще більшим.

До того ж, якщо у європейських країнах за останні 10 років рівень корупції поступово знижувався, то в Україні “не було покращення”, а від 2012 року спостерігалося навіть погіршення ситуації. Порівнюючи дані від Transparency International та World Economic Outlook, експерти МВФ дійшли висновку, що між рівнем корупції і ВВП на душу населення у певній країні існує тісний зв’язок.

Загалом, згідно із розрахунками фонду, подолання однієї сходинки у Міжнародному індексі корупційних ризиків означало б зростання доходу на душу населення приблизно на 1,35%, а інвестицій – на 4%. Відтак, якщо рівень корупції в Україні залишиться незмінним, то до 2040 року доходи українців не перевищуватимуть 30% від середнього показника ЄС (нині цей показник становить 20%).

Якщо рівень корупції в Україні буде знижено хоча б до найгіршого показника серед країн ЄС, то український ВВП на душу населення може зрости до 40% від середньоєвропейського рівня. Досягти хоча б половини від середньоєвропейського доходу до 2040 року українці зможуть лише у разі, як рівень корупції в країні також буде середньоєвропейським.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...