Те, що на Грушевського воліли б не афішувати: Кабмін допустив створення російської монополії на українському ринку азотних добрив

Захоплення російськими виробниками азотних добрив українського ринку не було секретом для українських чиновників.

А ви знаєте, скільки азотних добрив в Україні - російські? Фото: Преса України.

Російські виробники намагаються захопити український ринок мінеральних добрив. Росія, фактично, винайшла ноу-хау із перетворення надлишкового та дуже дешевого газу у валюту шляхом продажу азотних добрив Україні, а останні чотири посівні кампанії в Україні супроводжувалися прискореним захопленням вітчизняного ринку російськими виробниками мінеральних добрив, що обернулося серйозними втратами і збитками для української економіки і промисловості. Про це кандидат економічних наук, редактор відділу мікроекономіки та бізнесу видання "Дзеркало тижня" Сергій Следзь написав у своїй статті "Розрив шаблону", повідомляє Цензор.НЕТ.

Зокрема, автор стверджує, що погіршення тенденції захоплення російськими виробниками азотних добрив українського ринку не було секретом для українських чиновників. У статті наводяться дані антидемпінгового розслідування МЕРТ України від 2016 року, в якому йдеться про те, що ще 2015 року обсяги російського експорту зросли на 45,8%, а в I півріччі 2016 року - на 40,5%. Через цінову боротьбу з демпінговим імпортом із РФ національний товаровиробник, щоб утримати частку на внутрішньому ринку України, був змушений реалізовувати товар нижче його собівартості, йдеться в матеріалі.

"У разі незастосування антидемпінгових заходів існує загроза банкрутства вітчизняних товаровиробників і знищення всієї галузі з виробництва азотних добрив в Україні, що призведе до повної залежності українських споживачів від імпортної продукції з ймовірністю підвищення її ціни..." - йдеться у звіті МЕРТ, текст якого є у автора статті. Він зазначає, що в грудні 2016 року Мінекономрозвитку офіційно визнало, що застосування антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну азотних добрив із РФ "відповідає національним інтересам".

"27 грудня 2016 року МКМТ (Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі) ухвалила офіційне рішення ввести антидемпінгові мита щодо імпорту азотних добрив із Росії... Але, по-перше, розміри ставок, вираховуючи їх з аптечною точністю (до сотих часток відсотка), встановили надто скромні. По-друге, чомусь термін набрання рішенням чинності комісія відклала аж на 60 днів із моменту його опублікування. По-третє, і це головне, того ж дня комісія поспішила опублікувати заяву на сайті Мінекономрозвитку, повідомивши, що "найближчим часом у МКМТ буде подано звернення Мінагрополітики стосовно припинення вжитих заходів для розгляду до набрання рішенням чинності", - пише автор.

Він також зазначає, що, незважаючи на тривале розслідування, яке підтвердило в разі зволікання неминучу втрату підприємств цілої галузі (які ще в 2013 році були в десятці найбільших світових експортерів АД і забезпечували 8% ВВП країни), чиновники уряду продовжили підтримку російського демпінгу.

"Уже тільки тому, що унаслідок бездіяльності (або неповороткості) держави компанії з РФ встигли стати монополістами на вітчизняному ринку", - додав автор. На його думку, після такого вже мало дивує офіційне рішення МКМТ від 13 лютого 2017 року, згідно з яким "національні інтереси потребують зупинення дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив із РФ".

"Іншими словами, 14 високопоссадовців (із рангом рівня заступника міністра) комісії, яку очолює перший віце-прем'єр-міністр України, міністр Мінекономрозвитку і торгівлі Степан Кубів, документально визнають, що Україні без російського демпінгу АД аж ніяк не обійтися. І за ті, щонайменше, кілька років, відколи їм стало відомо про цю проблему, вони нічого не зробили", - пише автор статті.

"І в цьому випадку вже потрібно говорити про національні інтереси, але вже демпінгуючої держави. Тому МКМТ, приймаючи своє лютневе рішення з урахуванням національних інтересів, для ясності краще було б уточнити: національні інтереси якої саме держави малися на увазі", - додав він.

Зазначається, що "святе завдання" рідної держави - захистити національних виробників азотних добрив від недобросовісної конкуренції з боку імпорту. "Зрештою, вони, на відміну від демпінгуючих російських компаній, діям яких в Україні, по суті, дали зелене світло, не наповнюють російський бюджет, що живить гібридну війну з Україною. Невже й після цього потрібні якісь додаткові аргументи?" - зазначив автор.

Після атаки дронів СБУ: Російський НПЗ у Краснодарському краї призупинив роботу

субота, 27 квітень 2024, 19:02

Російський нафтопереробний завод у Словʼянську-на-Кубані (Краснодарський край), який 27 квітня атакували безпілотники, частково призупинив свою роботу. Про це заявив директор з комплексної безпеки групи компаній Словʼянськ ЕКО Едуард Труднєв, повідомля...

Залишилось кілька днів: Хто з українців зобов'язаний заповнити декларації та доплатити податки

субота, 27 квітень 2024, 17:24

В Україні до 1 травня всі, хто мав додатковий дохід, мають заповнити декларації. Податки із задекларованих активів треба заплатити до 1 серпня, передають Патріоти України. Про це йдеться в роз'ясненні Державної податкової служби. "Подавати декларацію п...