Тепер вже піде по руках: Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну скасувати мораторій на продаж землі

​Шановна судова установа, призначена для захисту прав фізичних осіб вирішила, що в її компетенції вирішити наріжне питання сучасної української держави.

Абсолютна заборона в Україні на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини. Відповідне рішення ухвалив Європейський суд з прав людини у справі "Зеленчук та Цицюра проти України", зазначають Патріоти України.

Справа стосувалася скарги двох громадян України щодо державної заборони на продаж сільськогосподарських угідь, яка, як вони заявили, порушує їх права власності як власників таких ділянок.

Суд зауважив, що після падіння Радянського Союзу Україна переважно віддавала сільськогосподарські угіддя людям, які раніше працювали в колгоспах, але ввела, нібито тимчасово, заборону на продаж такої землі.

"Уряд стверджував, що цей крок перешкодить концентрації землі в декількох руках, зупинить збіднення людей у сільській місцевості та забезпечить, щоб земля і надалі оброблялася. Однак суд встановив, що держава не забезпечила справедливого балансу між загальними інтересами громади та майновими правами заявників", - йдеться у повідомленні.

Суд зазначив, що жодна інша країна, яка входить до Ради Європи, на мала такої заборони і наголосив на невідповідності підходу України щодо припинення мораторію.

При цьому варто пам’ятати, що у багатьох правових країнах «золотого мільярду» державна власність на землю незаперечна. Отже справа наразі в нелегітимності мораторію. Однак як піде процес ринкового землеробства – велике питання.

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Курс долара в Україні значно зріс: Озвучено прогноз, чи дійде до 40 грн і чи варто скуповувати валюту

вівторок, 23 квітень 2024, 7:27

В Україні курс долара за останні кілька місяців зріс більш ніж на 4% і наблизився до психологічної позначки у 40 грн. Головна причина – Національний банк зменшив обсяги валютної інтервенції, передають Патріоти України. Подорожчання долара триватиме, б...