The National Interest: Україна входить у період успіху

Директор Douglas and Sarah Allison Center for Foreign PolicyЛюк Коффі вважає, що останні економічні показники показують, що Київ нарешті почав рухатися в правильному напрямку і до кінця року повернеться на міжнародні ринки.

Україна входить у період успіху. Фото: РИА Новости Украина.

Тоді, як увага до України в основному пов'язана з війною на Донбасі і ситуацією в Криму, інша життєво важлива річ для виживання країни - економіка - теж не може залишатися без уваги, хоча б тому, що найближчим часом її успіхи будуть переважати над невдачами. Про це на сторінках The National Interest пише директор Douglas and Sarah Allison Center for Foreign Policy в The Heritage Foundation Люк Коффі, передають Патріоти України з посиланням на ZN.ua.

Він зазначає, що важкі наслідки війни для економіки України вони відчуваються дуже гостро.

Наприклад, коли терористи і російські війська почали окупацію окремих районів індустріального Донбасу, український ВВП впав на 16%, Мін'юст оцінив збитки від анексії Криму в 100 мільярдів доларів.

Війна заважає продуктивно функціонувати українській вугільній та металургійній промисловості. Проблема ускладнюється ще й тим, що Росія була головним ринком для українського експорту. І тепер цей ринок закритий.

"Намагатися реформувати українську систему управління, економіку, охорону здоров'я і систему юстиції в розпал війни за національне виживання - це все одно, що намагатися побудувати корабель вже у відкритому морі. Завдання дуже непросте. Однак, останні економічні показники показують, що Київ нарешті почав рухатися в правильному напрямку і до кінця року повернеться на міжнародні ринки", - пише автор.

При цьому Коффі зазначає, що макроекономічна ситуація в Україні стабілізувалася: дефіцит бюджету був скорочений, а бюджетна дисципліна відновлена.

Також багато зусиль було покладено на реструктуризацію українського міжнародного боргу. Важливо і те, що Україна нарешті продемонструвала перші ознаки економічного зростання. У 2016 році ВВП країни вперше за останні три роки показав зростання на 2,3%. Цього року очікується, що він складе 2%, а Світовий банк очікує, що зростання ВВП України в 2018 році складе 3,5%.

Найбільшим викликом для України автор називає залучення прямих іноземних інвестицій. Він нагадує, що країна зробила деякі кроки назустріч тому, щоб стати привабливішою. Цьому, зокрема, сприяють угоди про асоціацію з Євросоюзом і про вільну торгівлю з Канадою, які вже ратифіковані.

"США не повинні відставати і запропонувати Києву створити теж спільну зону вільної торгівлі. Президент Дональд Трамп продемонстрував прихильність до двосторонніх торговельних угод. І за багатьма економічними і геополітичних причин Україна хороший кандидат для них", - пише автор.

Коффі зазначає, що Україна має пройти ще довгий шлях реформ, однак її положення не таке приречене і похмуре, як може здатися. Країні ще належить впоратися з низкою політичних, економічних викликів, так само як і з погрозами для безпеки. Але, на думку автора, незабаром може початися період, коли успіхи Києва будуть переважати над невдачами.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...