Трамп пообіцяв радикальні заходи: У США починається біржова та банківська паніка

Індекс S & P 500 впав майже на 3%, переживши найгірший різдвяний святвечір в історії. Індекс високотехнологічних компаній NASDAQ втратив 2,21%, Dow Jones - 2,91%.
У США почалася паніка на біржі. Ілюстрація: Русский еврей.

Блумберг з посиланням на джерела писав, що Трамп нібито обговорює можливість звільнити призначеного рік тому главу ФРС Джерома Пауелла. Атакував Трамп ФРС і публічно. «Єдина проблема нашої економіки - це ФРС», - написав Трамп в понеділок в «Твіттері». За його словами, в ФРС «не відчувають ринків», «не розуміють необхідності вести торговельні війни або мати сильний долар», передають Патріоти України.

«І навіть необхідності «шатдауна», влаштованого демократами через кордони», - обурювався президент США. ФРС, за його словами, схожа «на сильного гравця в гольф, який не може набрати очки, тому що не може потрапити в лунку».
Ще однією причиною падіння індексів стало призупинення роботи уряду США - «шатдаун» - на тлі розбіжностей з Білим домом щодо фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Тимчасово призупинено роботу дев'яти з 15 федеральних відомств.
Підлив масла у вогонь і глава американського мінфіну Стівен Мнучін. 23 грудня казначейство США повідомило, що він поспілкувався з главами шести найбільших банків США - Goldman Sachs, Citi, Bank of America, JP Morgan Chase, Morgan Stanley і Wells Fargo.
Питання, яке цікавило Мнучіна, полягало в тому, чи достатньо у банків грошей. Згідно із заявою казначейства, глави банків підтвердили, що у них достатньо ліквідності, щоб підтримувати свої операції, і ніяких проблем з цим не виникало. «У США вже дійшло до того, що міністр фінансів обдзвонює найбільші банки країни в спробі заспокоїти фінансовий світ і загальмувати падіння», - пишуть аналітики БКС.
«Чесно кажучи, я думав, що це тільки більше нервує ринки і створить ще більше паніки і страху, хоча по ідеї повинно дати впевненості», - сказав Майкл О'Рурк з JonesTrading з приводу дій Мнучіна.
Після заяви казначейства біржі тільки продовжили падіння. Західні аналітики менш стримані в коментарях і описують те, що відбувається словами «паніка» і «страх».
«Це схоже на панічні розпродажі. Ринки «враховують» уповільнення світової економіки і заздалегідь переглядають в сторону зменшення корпоративні прибутки», - сказав агентству Блумберг Нобухіко Курамочі з Mizuho Securities Co. в Токіо.
Що ж є джерелом проблем трейдерів по всьому світу? Федеральна резервна система США (ФРС) минулої середи підвищила базову ставку на 0,25 процентних пункту до 2,25-2,5%. Це було вже четверте підвищення ставки ФРС в цьому році.

У наступному році, згідно з документами регулятора, більшість членів ради директорів, які приймають рішення про ставку, очікують її підвищення до 2,9%. З цієї причини ФРС посварився з президентом США Дональдом Трампом, який в «Твіттері» закликав регулятора зупинитися і не підвищувати ставку.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...