Транш МВФ та коливання курсу: Економісти розповіли, як поводитиметься в Україні долар восени

Зв'язок між відсутністю траншу і зростанням курсу долара швидше психологічний, і цим користуються спекулянти, щоб розігріти ситуацію і заробити, вважають експерти.

Ілюстрація:novyny.online.uaЧергове перенесення виділення траншу Міжнародним валютним фондом стало причиною нового обвалу гривні. У зв'язку з цим фінансисти не виключають, що восени долар в Україні може подорожчати до 27-30 грн/$. Про це пише Сегодня, інформують Патріоти України.

Аналітик Forex club в Україні Андрій Шевчишин вважає, що зв'язок між відсутністю траншу і зростанням курсу швидше психологічний, і цим користуються спекулянти, щоб розігріти ситуацію і заробити.

"Курс може піднятися і вище 27 грн / $, але потім відкотитися до рівня 26,5 грн / $. Вище навряд чи, тому що у бізнесу немає гривневого ресурсу для розігріву ситуації", - переконаний він.

У свою чергу економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь зазначив, що фінансисти і бізнесмени чекали, що траншу не буде, тому вже в серпні почали скуповувати валюту, що і послужило причиною для сезонного ослаблення гривні.

"У вересні долар може бути і 27 грн, потім курс відкотиться. Але до грудня точно очікуємо не менше 27", - сказав експерт.

Економіст Іван Нікітченко також переконаний, що Національному банку буде важко утримати курс на позначці 25 грн / $, оскільки валютні резерви країни занадто малі.

"Учасники ринку розуміють, що поки НБУ може згладити різкі коливання курсу, адже в серпні регулятор викуповував надлишки валюти в резерви. Тому зараз йде оцінка бізнесом потенційних ризиків, які виросли після проблем з запуском е-декларування - адже МВФ прямо прив'язав це питання до траншу.

Але в разі різкого зростання курсу запасу міцності у НБУ немає. Тому будемо бачити помірну девальвацію гривні, і ймовірно, що урядовий прогноз в Державному бюджеті-2017 року з курсом 27,2 грн / $ стане реальністю. Але в разі погіршення ситуації в економіці, загострення відносин з Російською Федерацією або політичної кризи, курс виросте сильніше", - попередив він.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...